24sata

ONE DOLAZE: ŽEN

- Piše: ANAMRIJA BURAZER

IZRAVNA, ODRJEŠITA

LJEVIČARKA

KATARINA PEOVIĆ Nije uspjela na predsjedni­čkim izborima, ali sad je uspjela ući u Sabor.

Ovoliko žena u Saboru koliko će sjediti u desetom sazivu bilo je tek u vrijeme Ivice Račana. Izborna noć donijela je 33 mandata ženama naspram ukupnih 151. Drago im je, kažu, što ih je više jer će ih se bolje i čuti.

- Lijepa je vijest da će biti više žena nego prije u Saboru iako zakonska kvota još nije ispunjena. Vidjeli smo da su neke stranke, poput vodeće, radije plaćale kazne nego na liste stavili koliko treba ženskih kandidata – kaže nam Vesna Vučemilovi­ć (52), koja u Sabor ulazi kao zastupnica Domovinsko­g pokreta. Javnost ju je u kampanji zapamtila po tome što je sestra Miroslava Škore, no Vesna je 26 godina bila posvetila gospodarsk­om sektoru, najdulje je radila u Pivovari Osijek te našičkoj cementari, a inače predaje na Veleučiliš­tu u Slavonskom Brodu. O saborskome mandatu sigurno nije sanjala kad je s nepunih šest godina krenula u školu, no kaže nam da je spremna na nove izazove koji je čekaju na Markovu trgu. - Meni je ovo prvi mandat i vjerojatno neće biti lako. Što se tiče pitanja jesam li se ikad prije mogla zamisliti u Saboru, mogu samo reći da se uvijek vodim onom nikad ne reci nikad. Kad krenete u političku utakmicu, naravno da je moguće i ostvarivo da osvojite mandat. Zahvaljuje­m svima koji su zaokružili Domovinski pokret, a onda i mene – kaže nam Vesna.

S obzirom na to da su Škoru prozivali jer je sestru stavio na listu, pitali smo je kako je ona doživjela napade upućene bratu.

DOSTA O BRATU, AJMO MALO O MENI...

- Nije mi smetalo ono što se događa u kampanji, no zaista je bilo udaraca ispod pojasa. Rezultat koji smo ostvarili je odgovor na vaše pitanje. Svatko tko se upušta u političku arenu na sve mora biti spreman, a način na koji će ljudi komunicira­ti ide njima na čast – rekla je. Koji joj je udarac ispod pojasa najteže pao?

- Nisu toliko mene ‘udarali’ koliko brata zadnjih godinu dana, a najružnije je što su u to uključival­i njegovu suprugu, koja nije bila kandidatki­nja i koja nije bila dio te političke priče. To puno govori o onima koji su to i radili.

PRVI PUT IMAMO FEMINISTKI­NJE

- Ovo je prvi saziv Sabora u kojem imamo deklariran­e feministki­nje - ponosno ističe Rada Borić iz koalicije Možemo. Dodaje kako su do prije mjesec i pol dana bili statističk­a pogreška, a sad imaju sedam mandata te kaže:

- Pokazali smo što aktivizam, kreativnos­t i biti s ljudima na ulici znači. Danas imamo sedam mandata i ponosno ćemo raditi sve što smo u kampanji i obećali.

Ističe da su oni bili jedina lista s takozvanim zip sustavom žena i muškaraca.

- To uopće nije teško napraviti, a i imali smo više nositeljic­a lista nego nositelja. Sjećamo se kako su u SDP-u govorili da žene nemaju iskustva u vođenju kampanje. Kod nekih su u kampanji muškarci u tamnim odijelima s

 ??  ?? SAMA SE PROBILA
DO SABORA
Na izborima za Europski parlament nije ostvarila rezultat. Sada je.
SAMA SE PROBILA DO SABORA Na izborima za Europski parlament nije ostvarila rezultat. Sada je.
 ??  ??
 ??  ?? FEMINISTKI­NJA NA MARKOVU TRGU
Zbog nje i kolega iz Možemo Bandić je u političkom svijetu ‘na aparatima’.
FEMINISTKI­NJA NA MARKOVU TRGU Zbog nje i kolega iz Možemo Bandić je u političkom svijetu ‘na aparatima’.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia