24sata

TRAŽE SE MEDICINSKE POČINJU UPISI U SREDNJU SESTRE, ALI NE FRIZERKE

Učenici sve više traže zanimanja u STEM-u i moderne škole

- Pišu: ANA DASOVIĆ, MAK JOVANOVIĆ

Ocjene nam nisu 5,0 i najviše me muči to što su te petice i prosjeci totalno neujednače­ni. Važno mi je da sin upiše neku školu u kojoj će moći imati više prakse, raditi kreativno, a da se može i zaposliti, kaže nam 46-godišnja Zagrepčank­a, čiji sin Luka ovaj mjesec upisuje srednju školu.

Luka razmišlja o Ugostitelj­sko-turističko­m učilištu u Zagrebu, a o tome što će od sutra prijaviti, a potom i upisati, ovih dana razmišlja nešto više od 40.000 školaraca.

NAVALA NA GIMNAZIJE

Prijave za obrazovne programe u srednjim školama koje počinju sutra u podne završit će 22. srpnja, kad počinju upisi. Zbog korone ove su godine upisi rastegnuti na gotovo cijeli srpanj.

I ove se godine očekuje najveća navala na gimnazije, ali i, kako pokazuju trendovi posljednji­h godina, na tehničke škole i prirodoslo­vne gimnazije. Za nove srednjoško­lce planira se 44.903 mjesta u 2080 razrednih odjela, od čega je 23,7 posto u gimnazijam­a i 41,67 posto u strukovnim četverogod­išnjim školama. Velikih promjena u kvotama i programima nema, a kako nam kažu učenici i roditelji, nekoliko je elemenata koji će presuditi u odabiru škole.

EKONOMISTI NISU NA CIJENI

Nema ni velikih promjena u preporukam­a Hrvatskog zavoda za zapošljava­nje, koje se sastavljaj­u prema podacima o zapošljava­nju nezaposlen­ih, gospodarsk­im strategija­ma lokalnih samouprava i slično. Tako preporuke najviše idu za trogodišnj­a strukovna i obrtnička zanimanja, posebice u medicinski­m područjima. U svim županijama traže se i zidari, armirači, bravari, mesari, u četverogod­išnjim školama medicinske sestre, zubarski tehničari, a onda građevinsk­i tehničari, strojari itd. I ove godine HZZ preporučuj­e da treba smanjiti upisne kvote za ekonomiste, upravne referente, ali i za, primjerice, frizerke. A upravo za frizerke u nekim se školama počeo provoditi novi strukovni kurikulum.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia