24sata

E RUSKE ŠPIJUNAŽE’

- Piše: MATO GALIĆ

Ponedjelja­k, 2. srpnja 2018. Slijećemo u Soči. Odmah se osjeća klimatska razlika. Sad smo na Crnome moru, plaže su pune, trešti živa glazba, nargila je glavna zanimacija, prepričao je izbornik Zlatko Dalić (53) u knjizi “Rusija naših snova”.

Tako je izgledao dolazak “vatrenih” u mirnu, lječilišnu prijestoln­icu Rusije. Ranije je u Nižnjiju

bilo najviše 15 stupnjeva, a u Sočiju je “upeklo” do 30. Očekivali bi mnogi neprijatel­jsku atmosferu, Rusi znaju biti žestoki, ali...

- Pozdravlja­li su nas na ulici. Čak su se neki prolaznici, konobari i kuhari željeli slikati s nama.

‘DEČKI, OVDJE SU KAMERE’

Po dolasku u trening-centar Adler - iznenađenj­e.

- Pogledaj, cijelo igralište prekriveno je kamerama, na svakom su ćošku - upozorio je hrvatskog izbornika i HNS-ovu delegaciju Miroslav Marković, povjerenik za sigurnost. Nije Daliću bilo svejedno. Bojao

se poznate

KAO PROTIV DANSKE

ruske špijunaže, provrtio je kroz glavu filmove o Jamesu Bondu, priča je neodoljivo podsjećala na onu uspješnicu “Iz Rusije s ljubavlju”.

- Dečki, ovdje su kamere. Nećemo ništa puno raditi, sve znate - rekao je Dalić igračima i pet dana prije utakmice odbio raditi na taktici, prekidima, kornerima, slobodnjac­ima... Mnogo toga igračima se pokušalo, doslovno, nacrtati. - Rakitić mi je protiv Argentine pomogao oko Messija, a Čarli je isto napravio s Rusima. Preko svojih veza, jer godinama je u Moskvi, pokušao je saznati tko će za Ruse igrati. Je li Žirkov spreman ili nije. Predočio mi je neke detalje. Protiv Rusa je ušao u produžecim­a, ali njegova je uloga bila puno veća - pisao je Dalić. Igračima je uoči ključne utakmice dopustio da se opuste. Neki su na TV-u gledali druge utakmice, igrala se “plejka”. Dalića su Rusi iznenadili agresijom, šokirao nas je gol Čeriševa, kasnije i Fernandesa, pa se ponovno lomilo na jedanaeste­rcima.

‘NE DAM PIVARIĆU!’

- Nek’ puca Piva - doviknuo je Lovren izborniku, a ovaj je presjekao:

- Ne, ne, neće on. Ustuknuo je istog časa, nije odavao sigurnost - otkrio je Dalić. Fernandes je promašio penal i bilo je jasno da Rakitić mora zabiti da Hrvatsku odvede u polufinale SP-a.

- Ogi Vukojević je dotrčao do mene i odvukao me na klupu. Kao protiv Danske. Odosmo. Ne gledamo. Ali Raketa je siguran kao da puca rođaku u Sikirevcim­a, opet rastavlja golmana, lopta u jednu, on na drugu stranu. To je polufinale SP-a!

 ??  ?? Rakitić je zabio zadnji
jedanaeste­rac
Rakitić je zabio zadnji jedanaeste­rac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia