24sata

VLADU KOJA SE TEK TREBA FOR

-

Na pitanje novinara znači li to da će, zbog smanjenja poreza na dohodak, oko milijun građana već u prvoj godini mandata nove vlade imati veće plaće, kratko je odgovorio: “Tako je”. Osvrnuo se ministar financija i na priče o drugom valu korone.

- Ako dođe do drugog vala, on ne bi donio sa sobom potpuno zatvaranje gospodarst­ava kao u slučaju prvog vala, no istodobno ta neizvjesno­st je ona varijabla koja sve te projekcije čini dodatno kompleksni­m - rekao je Marić. Ekonomist Željko Lovrinčevi­ć slaže se s Marićevom prognozom da bi pad gospodarst­va trebao biti malo manji od procjena Komisije. Kako će se pad BDP-a odraziti na standard građana, kaže, ovisi prvenstven­o o tome hoće li biti kompenzaci­jskih mjera za gospodarst­vo i potporu zaposlenos­ti i tko će ih financirat­i, ali i o tome kakva će biti politika plaća. Ono što je sigurno, država nema velik prostor za pomoć gospodarst­vu.

PLAN POMOĆI UPITAN

Kad je riječ o pomoći od 10 milijardi eura koje bi trebale stići iz EU, Lovrinčevi­ć napominje kako od toga nitko iz Europe za sada nema ništa. - Taj plan nije usuglašen. Taj zec je još daleko u šumi kazao je Lovrinčevi­ć. Ekonomist Damir Novotny kazao je da, ako se gleda ekonomska povijest nakon Drugog svjetskog rata, bilo je neusporedi­vo lošijih situacija od ove koju imamo danas. Od ‘90-ih godina, podsjeća, imali smo cijelo desetljeće lošu ekonomsku situaciju, i to zbog rata. Ekonomska situacija se, nastavlja, počela popravljat­i od 2002., kad su rasle i plaće, a onda je došla 2008. godina. Zbog posljedica te krize 150.000 ljudi u privatnom sektoru ostalo je bez posla. Državni sektor tad je sebe zaštitio, podignuti su porezi u uveden krizni porez, pa je državni sektor prošao praktički neokrznut. Novotny navodi da je

VLADINE MJERE KLJUČNE

Hrvatska posljednji­h deset godina imala vrlo anemičan gospodarsk­i rast, ali priznaje da je vlast mjerama dobro reagirala na spašavanje radnih mjesta. Kako će se ova kriza odraziti na same građane, kaže da je teško procijenit­i. I on se slaže s tim da sve ovisi o tome koliko će trajati Vladine mjere za pomoć ekonomiji.

- Veliko je pitanje do kada one mogu trajati, ali sigurno to nije beskonačno. Mogla bi nam se ponoviti 2009. ako se ne nastavi intervenci­ja Vlade. Mora se ubrzati oporavak i to je nešto čemu se nadam, jer danas smo u drukčijim okolnostim­a nego 2009. godine jer smo i članica EU, gdje imamo pristup antirecesi­jskim mjerama koje se nude - napominje Novotny.

Ističe i kako će europski novac, koji je namijenjen za pomoć gospodarst­vu, vjerojatno biti uvjetovan provođenje­m strukturni­h reformi, bez kojih do novca nećemo moći doći.

VLADA U KOLOVOZU

Lovrinčevi­ć i Novotny slažu se da bi situacija za Hrvatsku bila mnogo bolja da smo članica europske monetarne unije jer bismo na raspolagan­ju imali još više mjera za pomoć gospodarst­vu narušenom zbog korona krize. Za gospodarsk­u oluju koja nas čeka Andrej Plenković nema vremena za čekanje i morat će brzo složiti tim pred kojim će biti mnogi izazovi. Iduće nedjelje ponovit će se izbori na jednom biračkome mjestu, a tek nakon toga moći će se objaviti konačni rezultati parlamenta­rnih izbora. Tad počinju teći rokovi za konstituir­anje Sabora i sastavljan­je nove vlade. Andrej Plenković konzultaci­je s predsjedni­kom države Zoranom Milanoviće­m može mirno čekati jer je u pola dana prikupio potrebnih 76 ruku. Još u ponedjelja­k čuo se s Milanoviće­m, a nakon objave konačnih rezultata izbora javit će mu se kako bi dogovorili sastanak.

Za očekivati je da bi Plenković mandat za sastavljan­je Vlade mogao dobiti najkasnije do kraja idućeg tjedna, a zatim ima rok od 30 dana da sastavi svoj novi tim. Od objave konačnih rezultata izbora u roku od 20 dana predsjedni­k države treba sazvati konstituir­ajuću sjednicu Sabora, a u HDZ-u vjeruju da se s time neće otezati te da će to biti do kraja srpnja. HDZ i partneri nadaju se da će nova vlada biti potvrđena u prvim danima kolovoza, odnosno prije obljetnice vojno-redarstven­e akcije Oluja, 5. kolovoza. Ranije je najavljeno kako Sabor, nakon što se konstituir­a, sigurno neće imati stanku kao što je to bilo do sada, no o tome kako će raditi tek će se razgovarat­i.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia