24sata

‘Jako sam sretan jer sam konobar’

KONOBARI I ŠANKERI Udruga Bubamara otvorila je u Vinkovcima ‘Buba bar’ u kojem rade mladići i djevojke s Downovim sindromom

- Piše: DANIJELA MIKOLA

MOGU I HOĆE

Dobar dan, dobrodošli u naš novi bar, što biste željeli popiti, pitao je nasmijani Alen Ferbežar (29), profesiona­lno držeći u jednoj ruci poslužavni­k, a drugom popravljaj­ući svoju konobarsku pregaču kako bi izgledao besprijeko­rno.

Alen je mladić s Downovim sindromom, član Udruge Bubamara u Vinkovcima, u kojoj su ga još prije nekoliko godina naučili konobariti. To mu se jako svidjelo, odlučio se baviti tim poslom i sa zarađenom plaćom pomoći mami koja o njemu skrbi cijeli život. Njegova udruga koja brine o velikom broju osoba s Downovim sindromom i osobama s intelektua­lnim poteškoćam­a još je prije tri godine pokrenula projekt otvaranja ugostitelj­skog objekta u kojemu bi radili upravo oni koje nitko u društvu ne želi zaposliti jer misle da ne mogu raditi dobar posao. A Alen je pokazao da zna biti konobar, nositi puno čaša i boca, skuhati kavu i ljubazno poslužiti goste u novootvore­nom ‘Buba baru’ u središtu Vinkovaca. Da se izbore za njegova prava, ljudima u Udruzi trebalo je puno truda. - Dugo sam čekao da budem konobar, konačno sam dočekao i jako sam sretan - rekao je Alen na nedavnom otvorenju “Buba bara”, prvog službenog ugostitelj­skog objekta u Hrvatskoj u kojemu rade osobe s Downovim sindromom i intelektua­lnim poteškoćam­a. Potom je s ministrom državne imovine Marijem Banožićem presjekao vrpcu i otvorio lokal.

- U uređenje tog napuštenog objekta u središtu Vinkovaca uloženo je oko sedam milijuna kuna. Grad Vinkovci sudjelovao je s više od četiri milijuna, Udruga je uložila nešto manje od tri, a puno su nam pomogli donatori i poduzetnic­i. Ideja je pokazati društvu da ljudi s Downom i intelektua­lnim poteškoćam­a, uz malo truda, mogu raditi i zarađivati toliko da sebi život učine kvalitetni­jim. Željeli smo napraviti prostor u kojemu će se svi osjećati ugodno i u kojemu će naših desetak štićenika educiranih za konobarski i šankerski posao naći svoju svrhu. Riješili smo sve probleme i, evo, ‘Buba bar’ je konačno otvoren - rekao je Tomislav Velić, predsjedni­k Udruge Bubamara, koja okuplja oko 1500 osoba s invalidite­tom s područja Vukovarsko-srijemske županije.

 ??  ?? Dario Begović također radi u ‘Buba baru’
Dario Begović također radi u ‘Buba baru’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia