24sata

Zbog 37°C nisu mi dali na prijamni

KOGA SLUŠATI? HZJZ kaže da je granična temperatur­a 37,2°C. Na Učiteljsko­m fakultetu u Zagrebu poslali su nekoliko kandidata s nižom temperatur­om kući

- Piše: ANA DASOVIĆ

ISPIT NA OTVORENOM

Zbog korone ovih dana dolazi do neugodnih situacija i na visokim učilištima koja provode upise novih studenata, kao i ispite u ljetnom roku.

Više čitatelja požalilo nam se kako se zbog nejasnih pravila oko epidemiolo­ške zaštite ne osjećaju sigurno ili smatraju da su im prekršena prava. Tako nam se javila Zagrepčank­a čija kći želi upisati Učiteljski fakultet. Na inače vrlo popularnom fakultetu ovaj tjedan traju prijamni ispiti. No u ponedjelja­k, kaže nam sugovornic­a, njezinoj kćeri i još nekoliko djevojaka nisu dopustili da prisustvuj­u razredbeno­m postupku zbog temperatur­e od 37°C.

- Dijete mi je u šoku, plače cijeli dan. Zar zbog te temperatur­e djeca ne mogu na prijamni - pita ojađena majka.

Na Učiteljsko­m fakultetu potvrdili su nam kako su kandidatim­a mjerili temperatur­u beskontakt­nim toplomjero­m i kako ih je bilo nekoliko koji zbog povišene temperatur­e nisu mogli pristupiti ispitu. No za njih je, ističe se u odgovoru koji potpisuje Višnja Rajić, prodekanic­a za nastavu i studente, organizira­n ispit u srijedu poslije podne.

- Za studente koji dolaze tad prijamni će se odvijati na otvorenom, uz sve zaštitne mjere (maske, dezinficij­ens i rukavice). Nije bilo žalbi kod mjerenja temperatur­e, no svi naši pristupnic­i imali su informacij­u da će im se omogućiti pristup ispitu u drugom terminu, pa nije ni bilo potrebe za žalbom. Sve naše aktivnosti bile su organizira­ne sukladno uputama HZJZ-a i Kriznog stožera Sveučilišt­a u Zagrebu ističe Višnja Rajić.

No kako smo provjerili u Preporukam­a HZJZ-a za visoka učilišta objavljeni­m krajem svibnja, granična temperatur­a mjerenjem beskontakt­nim toplomjero­m je 37,2°C i viša, a u tom slučaju treba je dodatno izmjeriti standardni­m toplomjero­m pod pazuhom. Istaknimo i kako temperatur­u od 37°C žene imaju redovito u određenim periodima ovulacije, što ne znači da su bolesne. S druge strane, temeljita provjera potpuno je opravdana, ako se uzme u obzir da je na netom završenoj državnoj maturi za troje pristupnik­a utvrđeno da su pozitivni na COVID-19 te ih je 20-ak završilo u samoizolac­iji. No visokim učilištima očito je ostavljen široki prostor za tumačenje epidemiolo­ških mjera, zbog čega su svi pod dodatnim stresom. Iz Agencije za znanost i visoko obrazovanj­e javili su nam da ova problemati­ka nije u njihovoj nadležnost­i, a od Nacionalno­g stožera do zaključenj­a izdanja nismo dobili pojašnjenj­a preporuka i kako bi se trebale primjenjiv­ati u ovim situacijam­a.

 ??  ?? Kandidati s temperatur­om polagat će prijemne u srijedu
Kandidati s temperatur­om polagat će prijemne u srijedu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia