24sata

NEMA MORA? SKOK NA IZLET U SVOJ KRAJ

Doživite avanturu na manje poznatim i neistražen­im destinacij­ama uz gastro ponudu, avanturist­ičke, hedonistič­ke i istraživač­ke sadržaje

-

Pitate se kako iskoristit­i ljeto bez (pravog) godišnjeg odmora, kad su vam na raspolagan­ju samo vikendi i pokoji slobodan dan.

Bez obzira na to jeste li bili na moru ili duljem odmoru, možda je ovo idealna prilika da upoznate ljepote svog kraja. Stoga smo za vas pripremili kompletan vodič jednodnevn­ih i višednevni­h izleta u okolici naših velikih gradova. Jeste li znali za Zarečki krov? Na oko 2,5 sati od Zagreba, blizu Pazina, nalazi se prirodna atrakcija, neobična pećina koja podsjeća na krov, iznad koje rijeka Pazinčica stvara desetak metara visoki vodopad i jezero. Omiljeno je ljetovališ­te i odmarališt­e mještana Pazina, ali i turista koji svake godine u sve većem broju pohode i dolaze vidjeti ovu prirodnu ljepotu.

Osim Istre i drugi krajevi Hrvatske kriju prirodne bisere. Jedan od njih je Kopački rit, na samom istoku zemlje, posebni zoološki rezervat koji je zanimljiv tijekom cijele godine i močvarni je dom tisućama ptica. Opasan je rukavcima Drave i Dunava, pa je vožnja kroz njega u

organizira­nim turistički­m turama zanimljiva i neopisivo lijepa. Okolica Zagreba savršena je za istraživan­je manjih gradova poput Petrinje, Ivanić Grada ili Bjelovara, uz zanimljivu gastro i vinsku ponudu, a Zagrepčani se posebno mogu rashladiti i na Petrovoj gori. Varaždinci mogu roštiljati u Novome Marofu, a ako vole prirodu, svakako se preporučuj­e i posjet izletištu Grebengrad, gdje se može razgledati utvrda iz 13. stoljeća, čiji su posljednji vlasnici bili grofovi Erdödy. Karlovačko područje nudi osvježenje na Mrežnici ili plovidbu Kupom u žitnoj lađi Zora. Riječani spas od vrućina mogu poražiti u Gorskom kotaru, u kojemu mogu isprobati safari na poznatom lovištu Crni vrh. Iz Zadra je idealan izlet na Vransko jezero, a Splićani mogu istražiti obližnji Omiš. (ek, av, dmo, dm, mt, vbš, žr, rbo).

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? RT KAMENJAK Na oko 277 kilometara od Zagreba vozeći prema Puli nalaze se Premantura i Rt Kamenjak, zaštićeno područje prirode s prekrasnim divljim plažama. Rt Kamenjak i medulinski arhipelag udaljeni su desetak kilometara od Pule, a iz Zagreba se vožnjom može stići za oko 3 sata. Svojim prirodnim bogatstvom privlači posjetitel­je iz svih krajeva svijeta, i to tijekom cijele godine,a posebno ljeti. Brigu o Kamenjaku vodi Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednost­i Kamenjak, a Donji Kamenjak zaštićeno je područje od 1996.
DVORAC DUBOVAC U gradu na četiri rijeke, Karlovcu, posjetitel­ji mogu razgledati stari grad Dubovac, kojim su nekad upravljali Frankopani i Zrinski. Danas je turističko odredište s vidikovcem, a u prizemlju možete uživati u restoranu unutar zidina.
MREŽNICA Nesnosne vrućine ublažiti se mogu na mnogim kupalištim­a Mrežnice u Dugoj Resi i okolici. Popularna su gradsko kupalište u samom gradu te obližnja kupališta Otok ljubavi i Vesela livada u Mrežničkim Poljicama. Moguće je jeftino unajmiti čamce i kanue.
RASTOKE Na staroj cesti za more, na pedesetak kilometara od Karlovca, u Slunju se smjestilo prekrasno vedeničars­ko naselje Rastoke, nastalo igrom prirode na utoku Slunjčice u Koranu. Okrijepiti se možete u tri restorana koji nude specijalit­et - pastrvu.
RT KAMENJAK Na oko 277 kilometara od Zagreba vozeći prema Puli nalaze se Premantura i Rt Kamenjak, zaštićeno područje prirode s prekrasnim divljim plažama. Rt Kamenjak i medulinski arhipelag udaljeni su desetak kilometara od Pule, a iz Zagreba se vožnjom može stići za oko 3 sata. Svojim prirodnim bogatstvom privlači posjetitel­je iz svih krajeva svijeta, i to tijekom cijele godine,a posebno ljeti. Brigu o Kamenjaku vodi Javna ustanova za zaštitu prirodnih vrijednost­i Kamenjak, a Donji Kamenjak zaštićeno je područje od 1996. DVORAC DUBOVAC U gradu na četiri rijeke, Karlovcu, posjetitel­ji mogu razgledati stari grad Dubovac, kojim su nekad upravljali Frankopani i Zrinski. Danas je turističko odredište s vidikovcem, a u prizemlju možete uživati u restoranu unutar zidina. MREŽNICA Nesnosne vrućine ublažiti se mogu na mnogim kupalištim­a Mrežnice u Dugoj Resi i okolici. Popularna su gradsko kupalište u samom gradu te obližnja kupališta Otok ljubavi i Vesela livada u Mrežničkim Poljicama. Moguće je jeftino unajmiti čamce i kanue. RASTOKE Na staroj cesti za more, na pedesetak kilometara od Karlovca, u Slunju se smjestilo prekrasno vedeničars­ko naselje Rastoke, nastalo igrom prirode na utoku Slunjčice u Koranu. Okrijepiti se možete u tri restorana koji nude specijalit­et - pastrvu.
 ??  ?? PASOGLAVI Večka kula krije legendu o kralju koji je imao pasju glavu, a ljudsko tijelo, a njeni ostaci još stoje na starigrads­koj obali, uz samo more, blizu hotela Alana. Kula je sagrađena u vrijeme Osmanskog Carstva, a danas je izletište sa spektakula­rnim pogledom na gordi Velebit.
KUDIN MOST Za sat vremena vožnje iz Zadra stiže se do prekrasne krške zelene rijeke Krupe, preko koje je sazidan most s 12 lukova, ukupno dug 109 metara. Do njega se spušta kozjom stazicom. U obližnjem selu Golubiću možete posjetiti i dva OPG-a s ovčjim i kozjim sirevima.
PASOGLAVI Večka kula krije legendu o kralju koji je imao pasju glavu, a ljudsko tijelo, a njeni ostaci još stoje na starigrads­koj obali, uz samo more, blizu hotela Alana. Kula je sagrađena u vrijeme Osmanskog Carstva, a danas je izletište sa spektakula­rnim pogledom na gordi Velebit. KUDIN MOST Za sat vremena vožnje iz Zadra stiže se do prekrasne krške zelene rijeke Krupe, preko koje je sazidan most s 12 lukova, ukupno dug 109 metara. Do njega se spušta kozjom stazicom. U obližnjem selu Golubiću možete posjetiti i dva OPG-a s ovčjim i kozjim sirevima.
 ??  ?? MLIN NA MURI Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitel­je u davnu 1902., kad je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”. Mlinarenje na Muri bilo je izrazito razvijeno početkom 20. stoljeća, a tad je na samo četrdeseta­k kilometara bilo smješteno čak 90 mlinova. No međimurski majstori uspjeli su vratiti u Žabnik barem dio atmosfere iz tih vremena, pa je oko mlina danas sagrađen i Mlinarov poučni put dug 3 km, ali i riječna skela.
MLIN NA MURI Žubor vode i škripa kamenog žrvnja vraćaju posjetitel­je u davnu 1902., kad je prvi put samljeveno brašno na tom plutajućem “starcu”. Mlinarenje na Muri bilo je izrazito razvijeno početkom 20. stoljeća, a tad je na samo četrdeseta­k kilometara bilo smješteno čak 90 mlinova. No međimurski majstori uspjeli su vratiti u Žabnik barem dio atmosfere iz tih vremena, pa je oko mlina danas sagrađen i Mlinarov poučni put dug 3 km, ali i riječna skela.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia