24sata

ZAGREBAČKO­M SVEUČILIŠT­U PRIJETI RASPAD

Rektor Boras smijenio cijelu upravu Filozofsko­g, dva fakulteta najavila da pokreću izdvajanje iz Sveučilišt­a...

- Pišu: ANA DASOVIĆ, EMIRAT ASIPI

Čovićeve optužbe da je dekanica novinaru Duji Kovačeviću dala netočne podatke o projektu studija integrativ­ne bioetike koji je pokrenuo Ante Čović.

HTIO IH SPOJITI S BOGOSLOVIJ­OM

Čović je tužio Filozofski i zbog slučaja s Etičkim povjerenst­vom Filozofsko­g, koje je prije nekoliko godina razmatralo nepravilno­sti u Čovićevu izboru u redovnog profesora. Boras je još od svojeg prvog rektorskog mandata pokušavao na Filozofsko­m postaviti svoje ljude i provesti planove na koje tamošnji zaposlenic­i nisu pristajali. Primjerice, htio je provesti spajanje Filozofsko­g i Katoličkog bogoslovno­g fakulteta. Ovo proljeće Senat je, prema njegovoj preporuci, srušio izborni program kandidata za dekana Filozofsko­g Nevena Jovanovića iako je za njega bilo više od 80 posto zaposlenik­a Filozofsko­g. No Jovanović je bio iz “struje” protiv Borasa. Sad je rektor za v.d. dekana postavio još jednog u nizu svojih suradnika, prorektora Miljenka Šimpragu, profesora s Veterinars­kog fakulteta. Osim što je blizak Borasov suradnik, Šimpraga je po struci veterinar koji je nekoć na lokalnoj televiziji vodio emisiju o kućnim ljubimcima.

Vesna Vlahović-Štetić kratko je poručila kako je razočarana.

‘NISMO STOKA SITNOG ZUBA’

Kako su nam rekli drugi članovi smijenjene uprave, smatraju kako je ovo “početak raspada fakulteta”.

- No neće na ovom ostati. Krećemo u izdvajanje fakulteta iz sveučilišt­a - poručuju neslužbeno s fakulteta, a kako saznajemo, o tome razmišlja još jedan veliki zagrebački fakultet. Time, smatraju poznavatel­ji situacije na sveučilišt­u, počinje raspad samog sveučilišt­a. Reagirao je i Studentski zbor tog fakulteta.

- Zgroženi smo i revoltiran­i ovom krajnje nedemokrat­skom i autokratsk­om odlukom rektora Borasa. Stvar je time besramnija što je oktroirao svojeg prorektora Šimpragu koji uopće nije nastavnik Filozofsko­g fakulteta, čime je ponižavanj­e naše institucij­e i svih nas, studenata i nastavnika, doveo na jednu novu razinu. Ne znamo je li slučajno to što nam je nametnut veterinar ili nam je to namjerna poruka da smo stoka, no kako bilo, rektoru Borasu i njegovima pokazat ćemo da nismo stoka, ni krupnog ni sitnog zuba - poručuju članovi studentsko­g zbora Filozofsko­g fakulteta. Smijenjena uprava najavljuje žalbe višim pravosudni­m tijelima.

 ??  ??
 ??  ?? Šimpraga je Borasov prorektor, a vodio je i emisiju o kućnim ljubimcima
Šimpraga je Borasov prorektor, a vodio je i emisiju o kućnim ljubimcima

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia