24sata

Udomio sam 360 životinja

HRVOJE GREGURIĆ (42): BRINUĆI SE O STOTINAMA DIVLJIH I DOMAĆIH ŽIVOTINJA U PODRAVINI USPIO SAM IZLIJEČITI I SVOJU DEPRESIJU

- Piše: ŽELJKO RUKAVINA

Da bi spasio sebe, svoju obitelj i životinje, Noa je, po Božjoj zapovijedi, kako govori Biblija, sagradio Arku i tako ih spasio od potopa. Hrvoje Gregurić iz Donjih Zdjelica je, spašavajuć­i sebe od depresije i napuštene brojne životinje, sagradio Grgin konak.

Njegov konak se prostire na četiri hektara koje je ogradio jer tamo trenutačno boravi oko 360 životinja - od mačaka, ponija, magaraca, ovaca, koza, divljih zečeva, labudova, do papige i emua, australske ptice koja izgleda kao manja verzija noja. Kako bismo došli do te oaze u kojoj se životinje i Grga sjajno druže, morali smo proći kilometar i pol po lošem putu koji je sam uredio Gregurić kad se prije šest godina doselio na imanje na rubnom dijelu Donjih Zdjelica. Naselje se nalazi na “međi” između Bjelovarsk­o-bilogorske i Koprivničk­o-križevačke županije. Najbliže mjesto je Virje.

Ovaj 42-godišnji “šaptač životinjam­a”, kako Gregurića zovu njegovi poznanici, veterinars­ki je tehničar, a nakon 12 godina rada u struci došlo je do bračnog loma, koji ga je teško pogodio. Odselio se tad od obitelji iz Virovitice i došao u divljinu gdje nema struje, a telefonski signal je nikakav. Tu je, kaže, pronašao sebe i svoj toliko traženi duševni mir koji ga je vratio iz depresije. Radi u Đurđevcu kao timaritelj deva i govori kako je od malih nogu volio životinje.

- Povukao sam se 2014. u osamu i dvije sam godine uređivao okoliš. Postavljao ogradu, čistio dva zapuštena ribnjaka i polako ‘sakupljao’ životinje koje su ljudi iz tko zna kojih razloga odbacili. To mi je bio i lijek za depresiju. Ne trebam ja životinjam­a, nego one trebaju meni - kaže Grga dok hodamo po imanju, a sa svih strana nam prilaze životinje. Gotovo sve su prišle bez obzira na prisutnost nas gostiju, osim muflona, koji je, kako domaćin kaže, jako nepovjerlj­iv prema došljacima. Kad su sami, on mu jede iz ruku, a kad se netko nepoznat poput nas pojavi, onda muflon drži distancu, koja je nekoliko puta veća od one koja se preporučuj­e ljudima u vrijeme korona virusa. Uz gotovo svaku životinju koju smo sreli, dok nisu “našle” put do Grgina konaka, vezana je neka loša priča.

 ??  ??
 ??  ?? Veterinars­ki tehničar oduvijek voli životinje, a danas je timaritelj deva
Veterinars­ki tehničar oduvijek voli životinje, a danas je timaritelj deva

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia