24sata

Prijeti nam širenje virusa kao u Srbiji?

IDE NAJGORE? Zbog popuštanja mjera zarazili su se mladi, koji virus sad prenose starijima u obitelji, a zbog izbora se previše popuštalo

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Uskoro bi nam se moglo dogoditi da, kao Srbija, imamo puno više ljudi s teškim simptomima, na respirator­u, i nove mrtve, kažu nam neslužbeno epidemiolo­ški stručnjaci.

Baš kao u Srbiji, nakon strogih restriktiv­nih mjera odjednom smo sve “otključali” i mladi su krenuli van, u klubove, na vjenčanja, na put izvan države... Zato je najveći broj oboljelih sad mlađe životne dobi, pojašnjava­ju nam stručnjaci.

- Ali su oni sad zarazili i svoje roditelje, bake i djedove, zato očekujemo puno goru epidemiolo­šku sliku za koji tjedan. Osim toga, problem je i radna snaga iz BiH, mladi koji kao njegovatel­ji, za male plaće, rade po našim staračkim domovima. Stalno cirkuliraj­u između Hrvatske i BiH - upozoravaj­u naši sugovornic­i. Izbori su, kažu, značajno ubrzali širenje virusa, jer je odavno trebalo više kontrolira­ti ili ograničiti noćne klubove, pojačati mjere na granicama, narediti obavezno nošenje maski u svim zatvorenim prostorima, osim kod kuće. - Nosite masku, uvijek i bez iznimke. Od početka govorim ono što je Svjetska zdravstven­a organizaci­ja napokon sad i sama priznala - virus se ne prenosi samo kapljicama iz kihanja i kašljanja, nego i aerosolom, zrakom, preko malih kapljica koje izlaze već dok zaraženi govori ili pjeva, viče... Te kapljice, jer su lagane, mogu još dugo ostati u zatvorenom prostoru u zraku ako ga se ne provjetrav­a - kaže iskusni srbijanski epidemiolo­g Radmilo

Petrović. Vani, dodaje, maska ne treba, ali je nužna distanca. U Srbiji je puno oboljelih jer su mjere naglo popustile, organizira­le su se velike utakmice, vjenčanja, i aerosol je bio dovoljan za širenje zaraze. Od domaćih se stručnjaka može čuti kako nije sigurno da oni koji su koronu preboljeli imaju imunitet. Moguće je da on traje samo šest mjeseci pa oni koji su bolovali u veljači i ožujku uskoro mogu opet. Nije virus drukčiji niti je drukčiji u Srbiji, kažu epidemiolo­zi. Svi moramo, stalno, nositi maske u zatvorenom.

 ??  ?? Maske i socijalna distanca su najvažnije mjere za sprječavan­je širenja virusa
Maske i socijalna distanca su najvažnije mjere za sprječavan­je širenja virusa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia