24sata

Sedam mjeseci su zatočeni na brodu

SVE ZBOG PANDEMIJE Posada broda Punta, među kojom je i 25 hrvatskih pomoraca, zbog korona virusa zaglavila je kraj Vijetnama. Njihove obitelji postaju očajne...

- Piše: DIJANA MARIĆ

MASOVNA TESTIRANJA

Moj zet je isplovio 5. prosinca prošle godine. Kod kuće ga čekaju žena i djeca od 9 i 7 godina. Teško je i već smo pomalo nervozni jer ga već mjesecima očekujemo da se pojavi na kućnom pragu. No smjena zbog pandemije korona virusa nije moguća, govori nam punac Istranina koji već sedam mjeseci nije vidio kopno. On je jedan od 25 hrvatskih pomoraca s broda Punta, kojom upravlja pulska tvrtka Alpha Adriatic, nekadašnja Uljanik plovidba. Iako je cijela posada nakon šest mjeseci trebala dočekati smjenu, zbog pandemije korona virusa “zaglavili” su kraj Vijetnama. Naš sugovornik koji je želio ostati anoniman objašnjava nam kako je najveći problem što se obitelj ne može čuti ni s kim od pomoraca jer nema ni signala ni Skypea.

- U ovih sedam mjeseci moja kći s mužem se čula možda tridesetak puta. Mogu komunicira­ti jedino mailom, i to tek kad se za to ukaže prilika - govori zabrinuti punac.

Međutim, sudeći prema riječima glavnog tajnika Sindikata pomoraca Nevena Melvana, rješenje se nazire, a situacija bi se trebala promijenit­i već 14. srpnja.

- Tad će taj brod biti u Singapuru, odakle će se svi koji žele moći vratiti kući jer će repatrijac­ija radnika biti moguća i zrakoplovn­e veze sad su relativno dobre. Smjena se do sada nije izvršila jer svaka država ima svoja pravila o postupanju pod uvjetima trajanja ove pandemije i ne postoji međunarodn­a institucij­a koja bi neku državu mogla natjerati da dopusti iskrcaj posade i omogući njihov transfer u matične države. Nažalost, imamo slučajeva pomoraca koji kod kuće nisu bili i po godinu dana - rekao nam je Melvan. Dodao je da ITF i Sindikat pomoraca Hrvatske predlažu da pomorci koji to žele napišu izjave kako su iscrpljeni, umorni, da se žele vratiti kući...

- A onda će ti brodovi morati stati i svijet će tad napokon shvatiti da se bez trgovine i izvoza ne može i da se granice za smjene pomoraca trebaju otvoriti. Tvrtka Alpha Adriatic se, koliko znam, stvarno trudi i brine se o radnicima, za razliku od, primjerice, nekih drugih tvrtki koje koriste upravo ovu situaciju da uštede novac, jer avionske karte za povratak radnika neće plaćati sad nego, primjerice, dva-tri mjeseca kasnije - objasnio je Melvan.

Većina pomoraca na tom brodu su radnici koji su ostali bez posla nakon propasti pulskog brodogradi­lišnog diva Uljanika.

 ??  ?? Struka kaže da nam sad treba što više testova
Struka kaže da nam sad treba što više testova

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia