24sata

EU je testirala 44 sjedalice za bicikle, ni jedna nije sigurna

TESTIRALI SU I OSTALO Europska unija je u projektu CASP osim sjedalica testirala punjene igračke, baterije, punjače i romobile

- Piše: KATARINA D. HRNJKAŠ

U koordinira­nom projektu diljem Europske unije testiralo se 44 sjedalice za bicikle i baš niti jedna nije prošla test.

Jedna od tih sjedalica prodavala se i na hrvatskom tržištu. Pokazuje to izvješće projekta CASP2019 koje je u utorak predstavil­a Europska komisija (EK) i čiji se katalog nesigurnih proizvoda nađenih na tržištu EU može naći na stranicama komisije. Sjedalica s našeg tržišta bila je namijenjen­a djeci od devet do 22 kilograma, a bila je opasna zbog oštrih rubova na koje se dijete može ozlijediti.

Mali dijelovi sa sjedalice također su se lako odvajali i dijete ih je moglo progutati ili se njima ugušiti. Ali ono najgore, na testu s lutkom, ona je u cijelosti ispala iz sjedalice. To bi se dogodilo i djetetu u realnoj situaciji.

PROJEKT NA RAZINI EU

CASP je inače projekt koji je EK lansirala lani i kojim članice koordinira­no analiziraj­u istovjetne proizvode kako bi se dobila šira slika koliko su proizvodi u EU sigurni. Lani su analiziral­i sedam vrsta proizvoda - sjedalice za bicikle, punjene igračke, baterije, punjače, takozvane “ljigavce” (slime) i romobile. Više sugovornik­a na online konferenci­ji Europske komisije istaknulo je da testovi ne oslikavaju stvarno stanje na tržištu i da ne treba misliti da su sve sjedalice za bicikle na tržištu opasne samo zato što su sve pale na testovima. Naime, istreniran­o oko inspektora često unaprijed zna da će proizvod koji su odabrali “pasti”. Tako je i sa sjedalicam­a. Ali poruka EK kroz ovaj projekt je jasna: EU želi sigurne proizvode

na tržištu, a zajednički­m nastupom članica zauzima se tvrđa pozicija prema proizvođač­ima i trgovcima od koji zahtijevaj­u sigurne proizvode na tržištu.

A povjerenik Europske komisije za pravosuđe Didier Reynders na konferenci­ji je pokazao što znače opasni proizvodi u stvarnom životu, kad izađu iz statistike. Pokazao je plišanog medvjedića koji je pao na testu zapaljivos­ti, autić na baterije koji je također bio opasan zbog mogućnosti elektrošok­a i zapaljenja.

Iznio je podatak da su se u projektu CASP testirala 652 proizvoda diljem EU, a 38 posto ih je palo jer nisu bili dovoljno sigurni.

OPASNI SU I PLIŠANCI

Posebno je upozorio na opasnosti koje se vežu uz igračke. Tako je čak 68 posto punjenih igračaka palo na ispitima sigurnosti. Upozorio je i na novu realnost - da se svijet ubrzano digitalizi­ra, što je tema za kreiranje nove Direktive o općoj sigurnosti proizvoda. Javna rasprava o novoj direktivi otvorena je prošli tjedan te je povjerenik pozvao sve vlade država članica da se aktivno uključe upozoravaj­ući na realnost da sve više igračaka, primjerice, ima umjetnu inteligenc­iju. Dodatan okvir za kreiranje direktive su viši ekološki standardi koji se sve više nameću.

- Ako kupujemo proizvode, potrošač mora vjerovati u njihovu sigurnost. Pozivam zato sve vlade država članica da sudjeluju u raspravi koja mora voditi računa o novim tehnologij­ama rekao je Reynders. Inače, u CASP projektu u Hrvatskoj su se provjerava­li i punjači. Dean Zekanić iz Državnog inspektora­ta izuzeo je s tržišta pet takvih punjača te su pritom pronašli dva USB punjača za mobitele koji su bili opasni.

PUNJAČI I STRUJNI UDAR

- Postojala je opasnost od strujnog udara te su povučeni s tržišta rekao je. Kaže, stanje s punjačima nije alarmantno, a kupac se najbolje može zaštititi ako dobro pročita deklaracij­u. Ona mora biti na hrvatskom, moraju postojati osnovni podaci kao što je zemlja porijekla ili ime tvrtke distribute­ra. Ako nema tih osnovnih stvari, to je već razlog za sumnju.

- Ali treba znati i da su na testovima ponekad padale stvari poznatih proizvođač­a, a one ‘jeftine’ bile su sigurne rekao je.

 ??  ?? MALI RIZIK OVAJ USB PUNJAČ PRODAVAO SE U HRVATSKOJ. ZBOG DIMENZIJA NIJE BIO SUKLADAN PRAVILIMA.
MALI RIZIK OVAJ USB PUNJAČ PRODAVAO SE U HRVATSKOJ. ZBOG DIMENZIJA NIJE BIO SUKLADAN PRAVILIMA.
 ??  ??
 ??  ?? SJEDALICE OVA SE PRODAVALA U HRVATSKOJ I NIJE PROŠLA TEST EUROPSKE KOMISIJE
SJEDALICE OVA SE PRODAVALA U HRVATSKOJ I NIJE PROŠLA TEST EUROPSKE KOMISIJE
 ??  ?? PUNJAČ LAPTOPA BIO JE NA NAŠEM TRŽIŠTU. POVUČEN JE JER SE LAKO PREGRIJAVA­O.
PUNJAČ LAPTOPA BIO JE NA NAŠEM TRŽIŠTU. POVUČEN JE JER SE LAKO PREGRIJAVA­O.
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia