24sata

Nema turista pa su se zmije ‘opustile’

ULAZE I U STANOVE Rovinjski vatrogasci imaju pune ruke posla sa zmijama. Nalaze ih kampovima, zgradama, dvorištima...

- Piše: D. MARIĆ, A. TUŠEK

OTROVNICA

Poskoka smo našli u jednom rovinjskom kampu u kojem je bilo gostiju. Upravo je jedan došao na recepciju i rekao da je viđena zmija u krugu kampa. Izašli smo odmah na teren i vrlo brzo locirali otrovnicu, kažu rovinjski vatrogasci.

Rovinjski vatrogasci protekle dane imaju pune ruke posla sa zmijama. Ulovili su u jednom stanu crnu poljaricu, da bi poslijepod­ne izašli na intervenci­ju zbog poskoka.

- U našem predjelu su to poskoci i riđovke, a mi ih najčešće mičemo iz auta ili gdje se već zavuku - objasnio je Sandro Žufić, zamjenik zapovjedni­ka postrojbe JVP-a Rovinj.

- Zvali su nas iz jednog kampa jer je gost prijavio da je vidio zmiju. Poskok je bio dugačak oko metar. Hvataljkom smo je pažljivo stavili u plastičnu kantu i potom pustili na nenaseljen­o područje. Zmija je spašena, a nitko nije bio ugrožen. Inače, imamo desetak intervenci­ja godišnje kad je riječ o zmijama, ali onim neotrovnim, te tek jedan godišnje gdje se bavimo otrovnicam­a - kaže rovinjski vatrogasac. Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije apelira da građani ne ubijaju zmije.

- Zmije se ustvari boje ljudi, a ako shvatimo da na ovom području imamo tek jednu otrovnu zmiju - poskoka, a da su ostale neotrovne, onda će biti i manje ubijanja. Poskok se lako prepoznaje po karakteris­tičnim prugama i u slučaju da ga se ugleda potreban je oprez. Mnogi ljudi, međutim, iz straha i neznanja ubijaju neotrovne i zaštićene vrste zmija - objasnio je Landeka. U veterinars­koj ambulanti u Rovinju rekli su kako nisu dobivali dojave o najezdi zmija niti su čuli za skorašnje ugrize. Informacij­e o ugrizima zmija ne dolaze ni do vatrogasac­a koji se bave samo njihovim uklanjanje­m. Dušan Jelić iz Instituta za biološku raznolikos­t rekao nam je kako nema potrebe za panikom jer, kako kaže, zmije su aktivne i to je uobičajeno, a samo nekoliko ugriza godišnje zahtijeva serum koji je inače skup te stoji i do 18.000 kuna jer ga Imunološki zavod više ne proizvodi, nego ga uvozimo.

- Najveći je problem što serumi imaju rok trajanja pa propadnu, a ne jer se potroše. Zmije nisu prijetnja jer ne postoji zmija koja namjerno napada ljude, nego one bježe pred ljudima, a ugriz je njezina obrambena reakcija na napad - objasnio je Jelić i dodao kako prilikom mnogih ugriza zmije uopće ne ispuštaju otrov.

- Ugriz je opasniji za djecu i starije ljude zbog imuniteta, a mlada zdrava osoba, kad je zmija ugrize, najčešće neće ni trebati protuotrov. Hrvatske bolnice imaju serume, ali ne sve bolnice, nego veći centri i serumi se šalju čak helikopter­ima ako je čovjekov život ugrožen objasnio je Neven Vrbanić, koji proučava zmije.

 ??  ?? Vatrogasci su uhvatili poskoka, ali i neotrovnic­u - crnu poljaricu
Vatrogasci su uhvatili poskoka, ali i neotrovnic­u - crnu poljaricu
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia