24sata

BOSILJAK I MAŽURAN ZA E SMIRENJE ILI OSVJEŽENJE

PRAKTIČNO Želite li u svoj vrt unijeti dašak Mediterana, posijte bosiljak, komorač i mažuran. Ovo bilje ujedno je i ljekovito

- Piše: IDA BOROVAC

Sredozemno jednogodiš­nje bilje poput bosiljka, komorača, kopra i mažurana do posebnog izražaja dolazi tijekom ljetnih dana.

Bosiljak je najpoznati­ji po svojstvu uklanjanja grčeva, osobito onih u trbuhu. Listovi djeluju na poboljšanj­e probave i potiču apetit, a također se upotreblja­vaju protiv vjetrova i naticanja trbuha. U tekućini za ispiranje grla smiruje upaljeno grlo. Za pročišćava­nje dišnih putova preporučuj­e se inhaliranj­e para bosiljka - u vruću vodu stavite žlicu listova bosiljka ili nekoliko kapi eteričnog ulja bosiljka te se nagnite nad posudu. Mast od bosiljka može pomoći u liječenju rana i posjeklina. Indijski pokusi iz 1985. pokazali su da bosiljak djeluje antibakter­ijski na kožu zahvaćenu aknama. Također, djeluje blago smirujuće, pa je nakon stresnog dana dobro popiti šalicu čaja od bosiljka ili u salatu dodati nekoliko svježih listova. U narodnoj medicini bosiljak se preporučuj­e kod upala mokraćnih putova, bijelog pranja, a navodi se da liječi bolesnu jetru i vodenu bolest. Djeluje kao sredstvo za umirenje, otklanja nesanicu i ublažava nervozu te potiče apetit. Trudnice i dojilje trebaju izbjegavat­i liječenje bosiljkom. Bosiljak se ne smije propisivat­i dojenčadi i manjoj djeci. To je atraktivna biljka koju se može saditi u svakoj vrsti vrta, povrtnjaku, cvjetnjaku ili s drugim začinima.

SPAS ZA PROBAVU

Mažuran je poznat je po učinkovito­sti kod probavnih smetnji, kao što su grčevi u crijevima, mučnina, nateknuća, gubitak apetita, nadutost i proljev. Također djeluje kao umirujuće sredstvo (sedativ) pa je učinkovit u slučaju

probavnih smetnji na živčanoj bazi te je vrlo dobar lijek protiv nesanice i snažnog lupanja srca. Mažuran se u biljnoj medicini najčešće rabi kao čaj, vino, ulje, mast, oblog i vodica za grgljanje. Kao čaj se koristi protiv bolesti dišnih putova, nedostatka apetita i slabe probave, želučanih i crijevnih tegoba, upale sluznica, krvarenja desni, bolnih mjesečnica, glavobolje i zubobolje.

KOMORAČ ZA NAJMLAĐE

Komorač se smatra najboljim biljnim lijekom u dječjoj medicini. U ljekarnama se mogu nabaviti pripravci od komorača protiv kašlja, a i narodna medicina poznaje niz načina njegove uporabe. Utjecaj na bolesti dišnih organa izraženiji je nego kod anisa. Kod probavnih tegoba dojenčadi i manje djece koji su povezani s grčevitim bolovima čaj pouzdano ublažava grčeve, otpušta vjetrove, stabilizir­a bakterijsk­u floru crijeva te tako sprečava štetna vrenja i potiče apetit. U narodnoj se medicini koristi kao čaj od kima, za pospješiva­nje dojenja.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia