24sata

Zdravkov Kadett još pali kao od šale

PROŠAO CIJELU EUROPU Zdravko Thür (84) iz Požege u ono vrijeme je za Opel Kadett dao 15.000 maraka

- Piše: FRANJO LEPAN

Ljudi me pitaju da im prodam automobil, jedan mi je čak nudio 3500 eura, ali rekao sam da neću jer Opel Kadett ostaje mome unuku. Kad ja prestanem voziti, on će ga naslijedit­i, rekao je Zdravko Thür (84) iz Požege, ponosan na svog limenog ljubimca, koji je proizveden u prošlom stoljeću, davne 1976. godine.

- U to vrijeme nije ga bilo lako kupiti, bio je to auto za imućnije. Nije ga bilo u Hrvatskoj, pa sam po njega išao u Ljubljanu. Platio sam ga 15.000 ondašnji njemačkih maraka. Kadett je koštao 5000 DM, isto toliko općinski i republički porez plus savezni porez. Čekao sam oko mjesec i pol dana.

Dobio sam poziv iz Slovenije da dođem i uplatim ostatak novca.

Kad sam došao onamo, zaštitili su ga s donje strane i u pragove ispod vrata ubrizgali plastiku kao posebnu zaštitu. I to sam sve platio - prisjeća se Zdravko te dodaje da je auto tako bio zaštićen za idućih 16 godina. Kad je stigao u Požegu, bio je treći vlasnik takvog automobila u Požeštini, što je izazvalo zavist kod pojedinaca. - Tad su se vozili Fiati, starije Mercedese vozili su oni koji su imali tetka ili strica u Njemačkoj, zatim Fiće i VW Bube. Opela sam jednom bojio, nakon 16 godina. Na njemu je sve original. Ništa nije dirano, samo lanac i remenje. Prešao je 280.000 kilometara, nema zemlje u Europi u kojoj s njime nisam bio - rekao je Zdravko, koji je u ono vrijeme bio činovnik u općini, a jedno je vrijeme radio i u banci, tako da si ga je mogao priuštiti.

Još prolazi na tehničkom pregledu, pali i kod najvećeg temperatur­nog minusa.

- Pali kao ‘mina’ - hvali se Zdravko i dodaje da se i danas mnogi okreću za Kadettom. - Nekad je to bilo zbog naše mladosti, danas zbog starosti – našalio se

Zdravko.

NA NJEMU JE SVE ORIGINAL Promijenje­ni su samo lanac i remenje te još

uredno prolazi na tehničkom pregledu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia