24sata

MAMIC JE MIRAN JOS BAREM GODINU DANA

KOLIKO ĆE BITI NA KLUPI? Dinamov je trener na sudu zbog dva spora. Jedan počinje na jesen, drugi čeka početak žalbenog procesa

- Piše: VILIM CVOK

Nakon odluke Vrhovnog suda da se Zdravku Mamiću može suditi u odsutnosti, više nema prepreka te će suđenje početi na jesen, potvrdio nam je glasnogovo­rnik Županijsko­g suda u Osijeku Miroslav Rožac.

Vrhovni sud odbio je žalbu Mamićeva branitelja i suđenje počinje za dva mjeseca.

POČINJE NA JESEN

- Optuženik nije dostižan državnim tijelima RH, postoje osobito važni razlozi za suđenje u odsutnosti jer je optužen za kaznena djela počinjena od strane zločinačke organizaci­je koju je, prema navodima optužnice, oformio i njome rukovodio više od deset godina. Prema optužnici, oštećen je jedan od najeksponi­ranijih sportskih klubova u RH, a optuženik je stekao izrazito veliku protupravn­u imovinsku koristi na štetu toga kluba. Neupitna je i zainteresi­ranost javnosti - naveo je Vrhovni sud u svojoj odluci.

E sad, koliko samim time Zoran Mamić može biti Dinamov trener? Jer čim bilo koja presuda postane pravomoćna, više neće smjeti obavljati funkcije u sportu. Prema tom slučaju, koji tek počinje, do nepravomoć­ne presude moglo bi potrajati najmanje godinu i pol do dvije godine, a možda i četiri. Podsjetimo, Zdravko Mamić, njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnic­i Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan optuženi su da su od prosinca 2004. do prosinca 2015. sklapanjem fiktivnih ugovora između Dinama i više stranih tvrtki te ispostavlj­anjem računa o plaćanju nepostojeć­ih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna. Ova optužnica spojena je s drugom, u kojoj Zdravka Mamića terete da je otvorio račun Dinama u Austriji, na koji je “sjedao” novac od prodaje igrača, s kojeg je, tvrde tužitelji, podigao 2,2 milijuna eura za osobne potrebe.

FALIO JEDAN MJESEC

No što je s postojećom presudom? Zdravko Mamić je, podsjećamo, u lipnju 2018. nepravomoć­no osuđen na šest i pol godina zatvora zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljans­tvo ima. Zoran je nepravomoć­no osuđen na četiri godine

i 11 mjeseci. Da je dobio mjesec dana višu kaznu, po automatizm­u bi završio u istražnom zatvoru i u Remetincu bi čekao pravomoćnu presudu. Ovako vodi Dinamo, a to bi moglo ostati tako, u za njega najnepovol­jnijem slučaju, još najmanje godinu dana.

JOŠ NIJE NI ZAKAZANA

Žalbe Mamića, Vrbanovića i Pernara su na Vrhovnom sudu, a on ove godine nije sazvao javnu sjednicu. Nakon što je zakaže, sud je dužan pozvati okrivljeni­ke i sjednica se bez njih može održati tek ako su oni obaviješte­ni i nisu se odazvali, odnosno ako nisu izvijestil­i sud o promjeni boravišta. Kako je Zdravko u bijegu, evidentno će ta činjenica moći poslužiti kao povod za odgodu, a treba ukalkulira­ti još i eventualno izbjegavan­je primanja poziva preostalih okrivljeni­ka i njihovih odvjetnika, potom zahtjeve za odgodu zbog zdravstven­ih razloga i slično. Kad se jednog dana sjednica održi, Vrhovni sud presudu može prihvatiti, preinačiti ili vratiti predmet na ponovno suđenje. Ako ga vrati, Zoran Mamić može odahnuti. Do nove nepravomoć­ne presude proći će najmanje godina. Ako mu sud povisi kaznu za barem mjesec dana, isti dan će ga policija odvesti u zatvor. No kako sjednica još nije ni zakazana, do toga će proći najmanje pola godine.

 ??  ??
 ??  ?? TRAJNO RJEŠENJE?
Iz Dinama dolaze informacij­e da Mamić neće ostati trener
za iduću sezonu
TRAJNO RJEŠENJE? Iz Dinama dolaze informacij­e da Mamić neće ostati trener za iduću sezonu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia