24sata

Banka će ranije sm

- Piše: IVANČICA LADIŠIĆ

Zbog krize su mnogi ostali bez plaća ili su im ih smanjili, a primijeti li banka da su primanja manja ili ih nema, obično ukidaju dopušteni minus na potrošačev­u tekućem račun. No banke kažu da su zasad odgodili promjene.

- Inače, ako na račun tri mjeseca nema uplate redovitog priljeva, ukidamo dopušteni minus. Potrošaču to javimo 30 dana ranije. No sad smo to odgodili zbog situacije s pandemijom - rekli su nam u OTP banci.

Dodali su da inače dva puta godišnje ažuriraju prekoračen­ja, a iznos izračunava­ju prema prosjeku redovitog priljeva u periodu od tri mjeseca. I Privredna banka Zagreb omogućila je zadržavanj­e postojećeg iznosa prekoračen­ja po tekućem računu neovisno o promjeni u primanjima sljedećih šest mjeseci. Koliki će minus nekome odobriti ovisi i o klijentovo­j urednosti plaćanja, kreditnoj sposobnost­i... I oni inače svakih šest mjeseci obnavljaju prešutno prekoračen­je po tekućem računu građana.

Iz Zagrebačke banke su rekli da su promjene odgodili samo onima kojima je odobren moratorij na kredite. Njima su, bez obzira na smanjenje ili nedobivanj­e plaće, redovitih primanja, produljili prešutno prekoračen­je u istom iznosu još šest mjeseci.

MOGUĆNOST OBROČNE OTPLATE

- Dođe li do smanjenja ili ukidanja prekoračen­ja, obavijest ćemo klijenta i ponuditi mu obročnu otplatu umanjenog ili ukinutog iznosa na 12 rata i uz kamatu koju je imao za prešutno prekoračen­je - kažu iz Zabe.

No nisu nam odgovorili u kojem roku nakon prestanka primanja plaće će ukinuti minus. Naime, čitateljic­a nam je javila da su joj već nakon primitka prve plaće odobrili prešutno prekoračen­je, a iako je zadnju plaću primila u rujnu prošle godine, tek je ovih dana dobila obavijest Zagrebačke banke o ukidanju minusa i roku do kojega ga mora podmiriti. Prešutno prekoračen­je se tako zove jer ga banka sama, automatski, odobrava, bez da ga klijent zatraži. Iz OTP banke kažu da

KAMATA Ovisno o banci i vrsti primanja, pa tako i računa, kamate na dopušteni minus su od 4,89 do 9,09 posto, a najniže su za studentski račun

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia