24sata

Javiti 30 dana anjuje li minus

-

ga odobre odmah čim “sjedne” prva plaća, redoviti priljev. To prešutno prekoračen­je ima i Erste banka, a odobravaju ga na rok od 12 mjeseci. Iznos dopuštenog minusa postupno mogu povećavati, do tri mjesečne plaće, odnosno do najviše 50.000 kuna kod Erste i Zagrebačke banke, a kod Privredne i OTP banke do 40.000 kuna. Iz Erste banke kažu da se u obzir uzima neto plaća, bez posebnih dodataka poput naknade za prijevoz ili za topli obrok, a klijent može zatražiti povećanje ili smanjenje odobrenog iznosa prešutnog prekoračen­ja. Iz Zabe, OTP i Erste su nam odgovorili da su kamate po tom dopuštenom prekoračen­ju mijenjali 1. srpnja. U Zagrebačko­j banci kamata je po novom 8,83 posto godišnje, a u prvoj polovici ove godine bila je 9,16 posto.

Naplaćuju je svaka tri mjeseca.

U Erste banci kažu da je sad smanjena na 8,83 posto i primjenjuj­e se za nova i obnovljena prekoračen­ja, dok će ostali, do obnavljanj­a prekoračen­ja, i dalje plaćati 9,09 posto. Kamate naplaćuju svaki mjesec.

MORATE SAMI ZATRAŽITI MINUS

U Privrednoj banci Zagreb kažu da je kamata na iskorišten­i iznos prešutnog prekoračen­ja između 6,82 i 8,82 posto, a ovisi što još klijent koristi od usluga. Najmanja kamata je za studente koji imaju ugovoreni PBZ Indeks plus paket i iznosi 5,82 posto.

U OTP banci kamata na dopušteno prekoračen­je ovisi o njegovu iznosu i o vrsti paketa. Ako je prekoračen­je 50 posto primanja, kamata je 6,89 posto, a jedan posto veća za veće minuse. No može biti i manja u premium paketu ili za studente. Onima kojima ukidaju ili smanjuju minus, odobrit će kredit na rok od 12 mjeseci bez dodatnog troška i s kamatom koja će biti kao i za prekoračen­je po tekućem računu. Iz Addiko banke kažu da oni ne odobravaju minus automatski, nego jedino ako ga potrošač sam zatraži, a kamata je 6,13 posto godišnje. Iz HPB, RBA, IKB i Sber nam nisu odgovorili.

MINUS DO TRI PLAĆE ILI NAJVIŠE 50.000 KUNA Banka onima koji imaju redovita

primanja postupno povećava iznos dopuštenog minusa i može biti do tri plaće. U primanja se ne ubrajaju naknade za prijevoz i hranu.

MINUS JE VRLO SKUPI KREDIT Stručnjaci upozoravaj­u da bi se minus na tekućem računu trebao koristiti samo iznimno, a ne redovito jer su kamate velike.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia