24sata

ZUJE NA SVE STRANE Rat protiv komaraca: U Osijeku digli zrakoplove

I OVE GODINE SU SE POJAVILI Prije dva tjedna na području Osijeka komaraca nije bilo. Sad su se razmnožili i postaje neizdrživo. Zbog toga su počela zaprašivan­ja iz zraka

- Pišu: D. MIKOLA, M. CINDRIĆ

Do prije dva tjedna Osječani su, za razliku od prethodnih godina, bili presretni jer komarcima nije bilo ni traga. U cijeloj Osječko-baranjskoj županiji građani su bezbrižno mogli popiti večernje piće na terasi svojih omiljenih kafića kako zbog najezde komaraca nije bilo moguće prethodnih godina. Ova idila, nažalost, nije potrajala.

U samo dva tjedna situacija s komarcima postala je gotovo neizdrživa. Mjerne klopke počele su bilježiti na tisuće odraslih jedinki, a najviše na području Nemetina, gdje je tijekom 12 sati zabilježen­o čak 3675 komaraca. Najkritičn­ija je situacija u Bilju, gdje je u samo 15 minuta zabilježen­o čak 150 komaraca. Zbog ove alarmantne situacije jučer su počeli aviotretma­ni kako bi se broj komaraca smanjio i kako bi se ljudi mogli bezbrižno kretati gradom. Najprije su prašili područja iznad Sarvaša i Nemetina, a danas trebaju tretirati područja iznad Pampasa, Višnjevca, Josipovca i na potezu od Tvrđavice do šume Halaševo. Istodobno će se na području Osijeka provoditi tretmani sa zemlje, najavili su iz Grada Osijeka. U proračunu Grada Osijeka za ovu je borbu osigurano 2,1 milijun kuna. Smatraju kako će to biti dovoljno, no ako bude potrebno, navode kako će osigurati dodatna sredstva rebalansom proračuna. - Ipak, tretiranje odraslih komaraca u sezoni iznimno je skupo i neučinkovi­to, pa će se fokusirati na provođenje larvicidni­h tretmana na području cijele županije - rekao je pročelnik za zdravstvo Grada Osijeka Romano Krstić. Osječani se uistinu nadaju kako će ih ovo tretiranje riješiti muka koji ih često zadržava u domovima ili zatvorenim dijelovima kafića kako bi ponovno mogli uživati u svježem ljetnom zraku bez straha od silnih uboda komaraca. Prošle godine županija je donijela strategiju borbe protiv komaraca, osigurala sredstva za tretmane te naredila svim gradovima i općinama obavezan i redovit monitoring larvi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia