24sata

DOBIT ĆE MILIJUNE NAROD JE TO POZLATIO Stranke koje su ušle u Sabor dobit će ukupno 79 milijuna vaših kuna

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Zastupnike u Saboru ne samo da čeka plaća, koja je prosječno iznad 15.000 kuna, nego će i njihove stranke i liste dodatno omastiti brk za razliku od onih koji nisu ušli u hrvatski parlament.

Iz državnog proračuna će se prvo odliti 20,5 milijuna kuna onim strankama koje su ušle u Sabor. Država nadoknađuj­e troškove izborne promidžbe pa u biti vi plaćate ono čime su vas svaki dan bombardira­li svojim porukama u kampanji. Za svako mjesto u Saboru dobit će 135.000 kuna poreznih obveznika.

HDZ ĆE NAPUNITI BLAGAJNU

Ali to nije sve. Oni koji su ušli u Sabor godišnje će dobivati 58,5 milijuna kuna. Toliko je planirano ove godine i nije smanjeno unatoč krizi. HDZ, koji je nadmoćno pobijedio izbore, najbolje će proći u oba slučaja. HDZ će za naknadu izborne promidžbe dobiti 8,64 milijuna kuna, jer oni kao stranka sami imaju 64 zastupnika.

Dodatno, na osnovu broja zastupnika i zastupnica u Saboru, HDZ će godišnje primati 23,8 milijuna kuna. Naravno, ako Vlada ipak ne odluči rezati te naknade u krizi. S tolikim milijunima, uopće im neće biti problem platiti kaznu od pola milijuna kuna jer ni na jednoj od 11 lista nisu imali barem 40 posto žena.

SDP-u koji je doživio težak poraz na ovim izborima, a ima i financijsk­e poteškoće, porezni obveznici će nadoknadit­i 4,32 milijuna kuna troškova izborne promidžbe. Iz proračuna će svake godine za svoje 32 zastupnice i zastupnika dobivati oko 12,8 milijuna kuna. SDP je poštovao rodnu ravnopravn­ost na listama pa je u konačnici ušlo 12 zastupnica, a za svaku od njih država daje 31.000 kuna više nego za muškog kolegu. Kod koalicije oko Domovinsko­g pokreta Miroslava Škore situacija je malo komplicira­nija. Ukupno će za naknadu izborne promidžbe svi zajedno dobiti za svojih 16 zastupnika 2,16 milijuna kuna. Ali kako je koalicija šarena, sam Škoro ovoga trenutka ima osam zastupnika, koji su baš i članovi Domovinsko­g pokreta, pa njima pripada oko milijun kuna. Taman toliko je poduzetnik Škoro posudio predsjedni­ku Domovinsko­g pokreta Škori za kampanju. I stranka mu taj novac mora vratiti.

MOŽEMO DO MILIJUNA

Slično je i kod novca koji će dobivati godišnje za svakog zastupnika i zastupnicu. Godišnje im pripada 6,29 milijuna kuna, ali se to dijeli između Bloka za Hrvatsku, Suverenist­a, Domovinsko­g pokreta... Sličnu situaciju ima i Most jer ima troje nezavisnih od osmero zastupnika. Ali politički tajnik Mosta Nikola Grmoja nam je rekao da neće biti problema jer će se svi izjasniti da novac za politički rad pripadne Mostu. Za troškove izborne promidžbe Most će tako dobiti milijun kuna. A za svojih osam zastupnika još više od tri milijuna kuna godišnje. Možemo! su iznenađenj­e izbora, a u kampanji su bili skromni i do tjedan prije izbora potrošili su manje od 400.000 kuna. A zbog osvojenih sedam mandata

SJEKIRA U MED dobit će

810.000 kuna za troškove izborne promidžbe. Pitanje je kako će se rasporedit­i taj novac s obzirom na također široku koaliciju. Svake godine bi trebali dobivati dodatnih 2,8 milijuna kuna za svoj rad pa će vjerojatno uskoro imati i ured u Zagrebu.

PRVO ĆEMO IM PLATITI 20,5 MILIJUNA KUNA ZA SVE REKLAME KOJIMA SU NAS ‘DAVILI’ U KA

 ??  ?? HDZ je pun kao brod. Imali su višak na računu, a sad će odmah dobiti 8,6 milijuna i još gotovo 24 milijuna kuna godišnje iz proračuna.
HDZ je pun kao brod. Imali su višak na računu, a sad će odmah dobiti 8,6 milijuna i još gotovo 24 milijuna kuna godišnje iz proračuna.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia