24sata

Bivšoj šefici Porezne dvije godine zatvora

NEPRAVOMOĆ­NO Nada Čavlović Smiljanec osuđena je zbog prolongira­nja naplate poreznog duga tvrtki Željka Biloša

- Piše: VILIM CVOK

NIJE DOŠLA NA SUD

Osim bivše ravnatelji­ce Porezne uprave, nepravomoć­no su osuđeni i bivša šefica osječke Porezne uprave Ružica Kovačević na tri godine zatvora i osječki poduzetnik Željko Biloš na 4,5 godina zatvora.

Njih troje nisu jučer izašli pred sudsko vijeće Županijsko­g suda u Zagrebu. Biloš je, tvrdi Uskok, tražio da se njegovoj tvrtki OLT odobri otpis poreznog duga s osnove kamata u iznosu od gotovo 8,4 milijuna kuna i stopira ovrha poreznog duga većeg od 27 milijuna kuna, iako za to nije imao zakonske uvjete. U srpnju 2012. poreznici su odbili njegov zahtjev za otpisom kamata, no Ružica Kovačević je podređenim službenici­ma naložila da prihvate Biloševe zahtjeve. Uskok tvrdi da je Čavlović Smiljanec autoriteto­m ravnatelji­ce Porezne nakon donošenja rješenja o ovrsi od Ružice Kovačević tražila da se rješenje ne provede, iako je po zahtjevu bez odgode moralo biti proslijeđe­no Fini. Time je OLT-u omogućeno nesmetano poslovanje po računu sve do pokretanja predstečaj­ne nagodbe u svibnju 2013. te je onemogućen­a ovrha pa je državni proračun oštećen za 9,5 mil. kuna.

- Biloš ni u jednom trenutku nije imao namjeru platiti porezni dug. To proizlazi iz tajno snimljenih telefonski­h razgovora - rekla je sutkinja Daniela Kustec obrazlažuć­i presudu.

Kod odlučivanj­a o kazni za Biloša je otegotnim cijenila njegovu raniju osuđivanos­t, a olakotnih okolnosti nije bilo. Za poreznice, pak, nije bilo otegotnih činjenica, a olakotne su, rekla je predsjedni­ca sudskog vijeća, njihova neosuđivan­ost. Tijekom postupka svjedočili su Slavko Linić, Biljana Borzan, Ivan Vrdoljak, Mate Radeljić...

 ??  ?? Bivša saborska zastupnica SDP-a nije došla na objavu presude
Bivša saborska zastupnica SDP-a nije došla na objavu presude

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia