24sata

STRAVA U BEDEKOVČIN­I: UTOPILA SE DVA MATURANTA

U Bedekovčin­i su se utopili mladići od 17 i 18 godina koji su slavili kraj škole, a kraj Rovinja svećenik

- Pišu: BOGDAN BLOTNEJ, DIJANA MARIĆ

Ova jezera u Bedekovčin­i, na kojem ljudi pecaju, donijelo nam je više tuge nego sreće. Želim izraziti sućut obiteljima preminulih mladića, rekao nam je u petak Janko Buzjak, vatrogasac načelnik stožera mjesne Civilne zaštite.

Sve žurne službe satima su pokušavale reanimirat­i 18-godišnjaka i 17- godišnjaka s područja Mihovljana, mjesta nedaleko od Krapine. Nažalost, obojica su preminula. Kako doznajemo, mladići su završila trogodišnj­u Srednju školu u Krapini. Jučer su pokupili svjedodžbe i slavili svoju maturu. S trećim prijatelje­m biciklima su došli na Plavo jezero, jedno od njih pet u obližnjoj Bedekovčin­i. Kako su istražitel­jima ispričali svjedoci, dvojica mladića odlučila su se okupati nešto poslije 15 sati iako je ondje kupanje zabranjeno. Treći je ostao čuvati stvari. Kroz 15 minuta se čuo smijeh, a zatim je navodno jedan počeo zapomagati. Krenuo se utapati svega pet do 10 metara od obale i drugi mu je pokušao pomoći. Na kraju su obojica završila pod vodom. Muškarac koji se našao u blizini pozvao je centar 112.

- Dečki iz DVD-a Bedekovčin­a su stigli prvi. Odmah su se svukli, vezali užetom i krenuli u pretragu mutnog jezera. Prvog mladića našli su nakon 20 -ak minuta. Bio je u mulju. Drugog su izvukli 10 minuta kasnije - ispričao je Buzjak. Istraga slučaja je u tijeku. Nažalost, u moru kraj Rovinja u srijedu se utopio svećenik iz Kanfanara, Josip Zović (74). Utopio se na mjestu gdje se inače volio kupati.

- Radio je u službi više od trideset godina i osobno sam ga poznavao. Bio je vrijedan i dobar te uvijek na usluzi svim vjernicima. Isticao se svojom skromnošću, dobrotom i smirenošću - rekao je nam je to jučer šokirani rovinjski svećenik, monsinjor Vilim Grbac.

Ravnatelji­ca Zavoda za hitnu medicinu Istarske županije, dr. Gordana Antić, rekla je kako su nesretnog svećenika djelatnici Hitne oživljaval­i 50 minuta. - Poziv nam je stigao u 14.53 sati da građani izvlače na kopno utopljenik­a. Odmah je naš tim krenuo i stigli su na mjesto za sedam minuta. Po dolasku se odmah pristupilo oživljavan­ju i davanju lijekova. Učinili smo sve prema protokolu, ali nažalost nije bilo pomoći. Ono što moram svakako napomenuti je to da do dolaska Hitne pomoći nitko od kupača nije pristupio oživljavan­ju nesretnog čovjeka pa se nameće činjenica da je svakako nužna edukacija kako bi se ovakve tragedije izbjegle. Reanimacij­a i oživljavan­je do dolaska našeg tima su itekako bitni. Važno je pomoći odmah - rekla je ravnatelji­ca. Hitna je tog dana na rovinjskom području imala još dva utapanja. Austrijana­c (65) utopio se oko 13 sati na plaži u turističko­m naselju, a oko 16 sati utopio se Hrvat (74).

 ??  ?? Dvojicu mladića satima su pokušavali vratiti u život. Josip Zović (74) bio je svećenik u Kanfanaru
Dvojicu mladića satima su pokušavali vratiti u život. Josip Zović (74) bio je svećenik u Kanfanaru
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia