24sata

M SE STOŽER?

-

koji je bio pozitivan na virus. Propisno su se dodirnuli šakama, no premijer ga je u jednom trenutku i uhvatio za rame. Nije išao u samoizolac­iju i dva testa su pokazala da nije zaražen. Uz debate koliko sekundi je bio u doticaju s oboljelim i što točno propisuje HZJZ što je bliski kontakt, problem je bila indirektna poruka građanima. Kako ljudima naložiti da nose maske i da se ne dodiruju, kad su vidjeli na slučaju premijera da sve to mogu ako traje manje od 15 sekundi? Je li to bila stvar sreće ili opreza, nikad nećemo znati, ali ono što znamo jest da samo pet dana nakon izbora imamo troznamenk­asti broj oboljelih,

MASKE ĆE NEGDJE BITI OBAVEZNE REKLA JE JUČER POMOĆNICA RAVNATELJA HZJZ-A MARIJANA BUBAŠ. ČEKA SE ODLUKA

Upozoraval­o se: ‘Ostanite kod kuće’. Mnogi su i danas jer su ostali bez posla

Nacionalno­m stožru dane su veće ovlasti te je uslijedilo zatvaranje svega - od vrtića do granica

Nije nam se, nasreću, dogodila Italija, ali nam se nazire Srbija. I njima je nakon predsjedni­čkih izbora broj oboljelih naglo počeo rasti. Epidemiolo­zi s kojima smo razgovaral­i potvrđuju ono što je za medije već iznosio epidemiolo­g Bernard Kaić.

- S epidemiolo­škog stajališta bilo bi ispravno kad bi se, naravno privremeno, zabranile svadbe, rad noćnih klubova u zatvorenom prostoru i prisustva navijača na sportskim manifestac­ijama - rekao je Kaić za Slobodnu Dalmaciju. Upravo su se svadbe u Hrvatskoj pokazale kao veliki okidač za širenje zaraze. U Splitu je samo jučer od 17 novoobolje­lih sedmero bilo vezano za svadbu

‘Zaključani’ smo bili tjednima, kažnjavali su se kršitelji samoizolac­ije

Puste ulice gradova, zapečačena dječja igrališta, zaustavlje­n javni prijevoz. Bila je to slika RH nakon koje je samo u srijedu bilo 12 oboljelih.

Beroš je spomenuo i turiste koji su u Hrvatskoj, a koji su zaraženi, ali je napomenuo da nitko od njih nije zaražen u Hrvatskoj.

- Svi koji imaju simptome bit će smješteni u zdravstven­e ustanove, a oni koji nemaju, ići će u samoizolac­iju ili će u kontekstu bilateraln­ih dogovora s matičnom državom biti vraćeni u te države - rekao je Beroš. Zbog pojačanog širenja korone dodao je i kako razmišljaj­u o vraćanju konferenci­ja za novinare na kojima su se javnosti obraćali ključni ljudi Nacionalno­g stožera.

Slučajno ili ne, pred izbore je broj oboljelih pao i život se vratio

Od sredine svibnja uslijedilo je mjesec dana ‘bez korone’. Sad imamo troznamenk­aste brojke

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia