24sata

‘Pustili su pse da mi zakolju ovce’

NOĆNA MORA Jasminu Haviću iz Šušnjevaca kraj Slavonskog Broda psi lutalice su u zadnja tri mjeseca zaklali 280 ovaca. Reagirala je i policija, a pse su uspavali

- Piše: FRANJO LEPAN

Zbog napada pasa cijelu sam farmu osvijetlio, sad kažu da im to smeta. Išli su toliko daleko da su u gluho doba noći isključiva­li struju kako bi pustili pse ovcama, no cijeli je prostor pokriven nadzornim kamerama i ostala je snimka na kojoj se vidi tko to čini, rekao je Jasmin Havić.

Uzgajivač iz Šušnjevaca kraj Slavonskog Broda, kojemu su u zadnja tri mjeseca psi lutalice zaklali 280 ovaca, na tragu je vandalima koji su namjerno puštali pse na njegove ovce. - Sad kad su riješeni psi, jer su u utorak poslijepod­ne pronađeni i uspavani, na redu je da se otkriju oni koji su nam otvarali obore i time nanijeli veliku štetu. Ovim putem se želim zahvaliti policiji koja je ovoga puta, nakon posljednje­g pokolja koji se dogodio u noći na nedjelju, poduzela sve da se psima jednom stane na kraj. Nadam se da će ustrajati dalje u otkivanju počinitelj­a ovoga zla - rekao je Jasmin. Prije pet godina kupio je pilanu i na tome mjestu sagradio farmu ovaca s klaonicom. S puno entuzijazm­a krenuo je u taj posao, uložio znatna sredstva koja je zaradio u Njemačkoj. - Nikako se nisam mogao naviknuti tamo živjeti te sam odlučio doći ovdje i pokrenuti vlastiti biznis. Sad vidim da sam pogriješio, ali teško se s tog puta vratiti - počeo je priču Jasmin, dok je s tugom u očima gledao u poklane ovce. Očajan je zbog učestalih napada divljih pasa koje je netko sustavno puštao među ovce.

- Sve sam poduzeo da zaštitim blago, ogradio sam cijelo imanje. Visoka ograda, rasvjeta, teške kapije na ulazu u ovčarnike - ništa nije spriječilo pse da uđu među ovce - kaže Jasmin. Problemi su, kaže uzgajivač, počeli odmah po otvaranju farme. Prije ovaca imali su telad, a mještani su im uništavali žicu kojom je telad bila ograđena i stoku puštali van.

- Pronađen je stariji muškarac koji je priznao da je on isjekao žicu na nagovor susjede koja mu je za to platila. Kad su psi u pitanju, sumnjamo na muškarca koji živi u susjednom selu i kojega smo vidjeli da hrani pse, te na jednu od najbližih susjeda. Sve smo prijavili policiji, no tad je čovjek rekao policajcim­a da to nisu njegovi psi - kaže Jasmin, koji je od načelnika Općine Bukovlje tražio da organizira komunalne redare i šinteraj, da se psi uhvate i maknu kako ne bi pravili štetu. - I ostalo je na tome, oglušili su se, a psi su nam, nažalost, postali prava noćna mora - rekao je vlasnik OPG-a.

Jasmin je prije pet godina kupio pilanu i pretvorio je u farmu

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia