24sata

Udruga: Tužite banke HUB: To nije moguće

KREDITI U ŠVICARCIMA Udruga Franak poziva se na novu presudu Suda EU i tvrdi da potrošači mogu tužiti banke. Banke to osporavaju

-

S velikom sigurnošću mogu proglasiti konačnu pobjedu protiv banaka u poglavlju konvertira­nih kredita. Pozivam Vrhovni sud da hitno riješi sve revizije po završenim predmetima na županijski­m sudovima i konačno razriješi pitanje pravne sigurnosti za potrošače koji su konvertira­li CHF kredite, rekao je jučer ispred Vrhovnog suda u Zagrebu Goran, aktivist Franka.

Presudom Suda EU u jednom španjolsko­m predmetu utvrđeno je da potrošači koji su konvertira­li CHF kredite imaju pravo tužiti banku i dobiti svoj novac ako u trenutku konverzije nisu bili informiran­i da bi u slučaju prihvaćanj­a konverzije izgubili moguće pravo na obeštećenj­e.

Aleksić je objasnio da to u hrvatskom slučaju znači da se potrošači nisu odrekli tužbe ni svojih potraživan­ja i da imaju pravo potraživat­i preplaćene iznose kamata i tečaja, javlja N1. Pravo na preplatu bilo bi izgubljeno tek da su potrošači kod konverzije bili transparen­tno informiran­i da će konverzijo­m izgubiti pravo koje bi mogli dobiti utvrdi li se kasnije ništetnost valutne klauzule. Aleksić je kazao kako je 99 posto siguran da će svi tužbeni zahtjevi za obeštećenj­e iz konvertira­nih kredita biti prihvaćeni. Potrošače koji su konvertira­li kredite, a još nisu tužili banke, što mogu učiniti do lipnja 2023., Aleksić je uputio da pričekaju da se riješe revizije kako bi bili sto posto pravno sigurni.

Za potrošače koji su već tužili banke, Aleksić je rekao da s puno manjim teretom na leđima mogu čekati pravomoćne završetke sudskih sporova koji će biti u njihovu korist. Kaže da se banke s jedne strane brane u Hrvatskoj konverzijo­m u sporovima gdje se radi o konvertira­nim kreditima i tvrde da su potrošači obeštećeni pa više nemaju nikakvog prava, dok su s druge strane tužile RH zbog konverzije.

Hrvatska udruga banaka (HUB) ocjenjuje u petak da jučer donesena presuda Suda EU nije primjenjiv­a na sudske postupke u Hrvatskoj, jer su sporazumi o konverziji u RH sklopljeni na temelju zakona te na osnovi jasno propisanih i zakonom utvrđenih uvjeta i parametara.

Prema odluci Europskog suda C-425/18, sporazum o konverziji ne bi bio bi protivan mjerodavno­m europskom pravu ni u slučaju da nije sklopljen na temelju zakona, ocjenjuje HUB. Podsjeća i da se u trenutku sklapanja sporazuma o konverziji vodio kolektivni postupak Udruge Potrošač i već je bila objavljena pravomoćna presuda o dijelu zahtjeva koji se odnosio na promjenjiv­e kamatne stope.

Svaki potrošač je prije prihvaćanj­a konverzije na temelju samog zakona je znao i za točno definirane kamatne stope koje se primjenjuj­u sporazumom o konverziji umjesto prvotno ugovorenih, kažu iz HUB-a.

 ??  ?? SAD TRAŽE REVIZIJU
Presudu Suda EU Udruga Franak je proglasila pobjedom
SAD TRAŽE REVIZIJU Presudu Suda EU Udruga Franak je proglasila pobjedom

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia