24sata

Zeleno svjetlo: Stiže nam euro, najranije u siječnju 2023. godine

Hrvatska je primljena u europski tečajni mehanizam, predvorje eurozone. Pet mjeseci prije uvođenja eura, cijene će biti dualne, u kunama i eurima

-

Mi smo danas ušli u tečajni mehanizam i to znači da tečaj ostaje isti, tečajna politika HNB se neće promijenit­i. Možete biti pouzdani u nastavak stabilnost­i Hrvatske narodne banke, uvjeravao je jučer poslijepod­ne guverner HNB-a Boris Vujčić.

S premijerom Andrejem Plenkoviće­m i ministrom financija Zdravkom Marićem jučer je u Banskim dvorima javnost upoznao s detaljima primanja u europski tečajni mehanizam, takozvano predvorje eurozone.

SMANJIT ĆE JAVNI DUG

Na zahtjev europskih vlasti institucij­e EU odlučile su uključiti hrvatsku kunu u tzv. Exchange Rate Mechanism (ERM 2), svojevrsnu valutnu čekaonicu za euro. Nakon konzultaci­ja Komisije, Ekonomskog i Financijsk­og komiteta odlučeno je da središnji tečaj kune za euro bude 7,53450 kuna.

U odnosu na taj tečaj sve dok ne uvedemo euro bit će dopušten pad ili rast tečaja kune od najviše 15 posto.

Drugim riječima, 7,53450 kuna za euro jest središnji tečaj po kojem ćemo zamjenjiva­ti kune za eure onog dana kad kuna ostane tek dio hrvatske povijesti, a to bi moglo biti najranije 1. siječnja 2023. godine, priopćila je Europska središnja banka. - Hrvatska je primljena u Europski tečajni mehanizam (ERM II), svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu. Ovo je taj korak kojeg nazivamo predvorje eurozone. Naše članstvo podržava Europska komisija.

Mi smo trenutno po broju stanovnika najmanja članica EU koja još nije preuzela euro. Po određenim parametrim­a smo vezani uz euro - rekao je premijer Andrej Plenković. Potom je, ne skrivajući zadovoljst­vo, otkrio daljnje planove.

- Smanjit ćemo javni dug i dalje realizirat­i svoje planove. Ali s današnjim danom dodatno smo ojačali reputaciju zemlje. Ovo će značiti za nas jednu novu legitimaci­ju. Ovo je uspjeh cijelog hrvatskog društva i znači za našu stabilnost- kazao je Plenković. Ministar financija Zdravko Marić najavio je uvođenje dualnih cijena pet mjeseci prije uvođenja eura. To znači da će u tom razdoblju cijene biti u kunama i eurima.

U ROKU OD ČETIRI MJESECA

Guverner Vujčić istaknuo je zadovoljst­vo što je ovaj posao odrađen u roku, u svega četiri mjeseca.

- Većina je mislila da to nećemo uspjeti. Nije bilo lako. Morali smo napraviti jako puno tehničkog posla. Uspjeli smo u četiri mjeseca završiti cijeli posao - pohvalio se Vujčić. Objasnio je kako smo ušli u bankovnu uniju što HNB-u omogućuje da imenuje svog člana u Europskoj središnjoj banci. -Imamo glas kao i ostali.

NEMA VIŠE POLITIČKIH ODLUKA

Ušli smo i u zajednički sanacijski mehanizam EU i imat ćemo ista prava i obaveze kao i ostale zemlje. Ovo znači i veće povjerenje investitor­a u Hrvatsku.

U iduće dvije godine Hrvatska treba zadovoljit­i nominalne kriterije konvergenc­ije i u ovome trenutku isključivo o izvršenju inflacije, javnog duga i tečaja ovisi kada će Hrvatska ući u euro zonu. Od sada više nema političkih odluka- zaključio je Vujčić.

 ??  ?? DODATNA KREDIBILNO­ST
Za Hrvatsku to znači bolje uvjete financiran­ja i veće povjerenje investitor­a
DODATNA KREDIBILNO­ST Za Hrvatsku to znači bolje uvjete financiran­ja i veće povjerenje investitor­a
 ??  ?? UTVRDILI TEČAJ
Središnji paritet između kune i eura bit će 7,53450 kuna za jedan euro
UTVRDILI TEČAJ Središnji paritet između kune i eura bit će 7,53450 kuna za jedan euro
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia