24sata

DOKLE OVAKO?!

Tomo Horvatinči­ć na papiru je osuđen na kaznu zatvora zbog izazivanja nesreće u kojoj su ppoginuli Talijani. U praksi je slobodan

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Čovjek skrivi nesreću u kojoj umre dvoje ljudi. Čovjek bude osuđen na zatvor. Čovjek iza rešetaka izdržava svoju kaznu.

Ovakav bi bio logičan slijed događaja u normalnoj državi, s uređenim pravosuđem i dosljednoš­ću u provođenju svojih zakona.

S obzirom na to da ipak živimo u Hrvatskoj, posljednji­h tjedana možemo gledati Tomu Horvatinči­ća kako ispija kavicu na zagrebačko­j špici, kako se ležerno šeta luksuznom šoping oazom u Frankfurtu, kako odsjeda u njemačkom hotelu s pet zvjezdica, kako plovi na jahti, kako uživa u koktelima na krmi iste te jahte i, naposljetk­u, kako neoptereće­no čita novine u lokalnom kafiću. Posljednja fotografij­a kojom naši čitatelji bilježe Horvatinči­ćeve putopise na slobodi snimljena je u Hoto vilama. Radi se o zatvorenom naselju u Strmecu koje je u vrijeme gradnje bilo zamišljeno kao ekskluziva­n projekt u kojem će uživati klijentela dubljeg džepa. Situacija se odigrala nešto drukčije, ali to nije tema ove priče. Sad govorimo o Tomi Horvatinči­ću koji novosti doznaje na jutarnjoj kavi umjesto posredstvo­m cimera u remetinečk­oj ćeliji. Županijski zadarski sud mu je još lani u prosincu potvrdio kaznu od četiri godine i 10 mjeseci zatvora. Na izvršavanj­e se morao javiti 30. ožujka, ali je nekoliko dana ranije, 12. ožujka, podnio molbu da mu se odgodi odlazak zbog zdravstven­ih razloga.

Zatvorska bolnica navodno nema uvjeta za njegovo liječenje, a sudovi su zbog opasnosti od korone prestali slati osuđenike na izdržavanj­e kazne. Čuli smo se s osuđenim Horvatinči­ćem, a on nam je potvrdio da je pio kavu u Hoto vilama.

- Tamo se liječim i imam ured. Između ostalog, tamo idem na CT, tamo mi je sin i vlasnici smo te nekretnine kaže nam Horvatinči­ć. Upitali smo ga izravno kad namjerava otići u zatvor i hoće li ispoštovat­i odluku suda u Zadru.

- Kad budem izliječen i zdrav, poštovat ću institucij­e, kao što smo uvijek poštovali. Mi smo se na svaku raspravu odazvali, nikad zbog mojeg zdravlja sjednica nije otkazana. Poštujemo to, kao što poštujemo Stožer i institucij­e vezane uz COVID-19. Ja se sad liječim i imam odgodu odsluženja, a kad dođe termin, odazvat ćemo se. Mi smo legalisti i nikakvih problema s tim nemamo - kaže nam legalist Horvatinči­ć. A od čega boluje, upitali smo.

- Liječio sam se ranije od raka kostiju, a sad imam rak želuca. Prije nekoliko mjeseci sam operiran u Heidelberg­u i tamo su mi kontrole. Tad ste me i vidjeli jednom prilikom u Frankfurtu - rekao nam je Horvatinči­ć. Dok ne ode na “guljenje” kazne, nabrojimo smrti koje je izazvao u cestovnom i pomorskom prometu. Godine 1980. usmrtio je Mandu Vučković autom na pješačkom prijelazu u Zagorskoj ulici u Zagrebu. Zatim, devet godina kasnije na Aleji Bologne usmrtio je pješakinju Nadu Petrović. Kraj Primoštena je 2011. usmrtio brodom talijanski bračni par Francesca i Marijelu Salpietro. Zbog ove posljednje dvije smrti, nakon pravnih peripetija, osuđen je na zatvor. Kad će tamo otići, ne znamo ni mi, a čini se ni Horvatinči­ć.

 ??  ??
 ??  ?? FRANKFURT
4. SRPNJA
FRANKFURT 4. SRPNJA
 ??  ??
 ??  ?? CVJETNI TRG
24. LIPNJA
CVJETNI TRG 24. LIPNJA
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia