24sata

Pijte puno tekućine i presvlačit­e se u suho

PAZITE NA VLAGU Stručnjaci preporučuj­u kako bi se oba spola nakon kupanja trebala što prije presvući u suhi kupaći kostim

- Piše: ŽELJKA KRMPOTIĆ

Ljetni mjeseci su dio godine kad se učestalije javljaju urinarne infekcije kod žena i kod muškaraca podjednako. Razlozi su brojni.

Mokrenje je prirodni način čišćenja bakterija iz urinarnog sustava, no ako ne pijemo dovoljno tekućine, rjeđe ćemo mokriti. To će bakterijam­a omogućiti dulje zadržavanj­e u mokraćnom sustavu, a njihovo brže razmnožava­nje u konačnici vodi do razvoja infekcije. Zato je važno piti dovoljno tekućine, a preporuka je konzumirat­i običnu vodu radije nego hladne gazirane napitke koji sadrže šećer. Iako će hladni napitak donijeti trenutačno osvježenje, ima suprotni učinak i zbog njega će se tijelo brže zagrijavat­i. Mokraću ne treba zadržavati, nego mokriti po potrebi, najmanje svaka tri do četiri sata.

Također, urinarnim infekcijam­a će pogodovati dulji boravak u vlažnom kupaćem kostimu koji rashlađuje kožu i organe, a njihovo pothlađiva­nje može voditi do upale donjih mokraćnih putova i prostate kod muškaraca.

Uz to, kod žena su ljeti češće vaginalne infekcije uzrokovane bakterijam­a i gljivicama zbog toplog i vlažnog okruženja pa je važno redovito se presvlačit­i u suhi kupaći kostim.

Ljudi koji se pojačano znoje trebaju obratiti pozornost na to da donje rublje uvijek bude suho, a najbolji odabir je ono od prirodnih materijala poput pamuka, dok sintetiku treba izbjegavat­i. Stručnjaci ističu kako također treba izbjegavat­i usku odjeću koja ometa normalnu cirkulacij­u zraka, čime pojačava znojenje, ali i trenje te iritaciju kože, zbog čega je podložnija upalama.

Prije kupanja poželjno je izbjegavat­i dugotrajne kupke vrućom vodom, depilaciju ili piling, koji će također povećati osjetljivo­st kože.

 ??  ?? OPREZ KOD SEKSA
Posebno treba misliti na zaštitu kod odnosa
OPREZ KOD SEKSA Posebno treba misliti na zaštitu kod odnosa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia