24sata

SAMO JUČER POTVRĐENO NOVIH 140 ZARAŽENIH VRIJEME JE DA SVI BUDEMO OPREZNI

-

skratiti na sedam dana ako osoba o svojem trošku napravi bris nosa i ždrijela sedam dana po ulasku u Hrvatsku i dobije negativan rezultat PCR testa na SARS-CoV-2. Njemačka je tražila 168 volontera za testiranje cjepiva, javilo im se 4000 dobrovolja­ca.

- To je prava luksuzna situacija, za razliku od uobičajeni­h kliničkih ispitivanj­a - rekao je u petak direktor studije Peter Kremsner, koji radi na istraživan­ju pronalaska cjepiva za korona virus u sveučilišn­oj bolnici u Tuebingenu.

Od sredine lipnja testni lijek je primilo 50 Nijemaca. Mikrobiolo­g i član Znanstveno­g savjeta predsjedni­ka Vlade, Gordan Lauc, unatoč zabrinjava­jućim brojkama kaže da kod nas situacija nije loša.

- Vidimo da je bolest blaža, nije oslabio virus, u ljetnoj se sezoni bolje nosimo s njim, imamo nešto blaže oblike nego što ćemo vjerojatno imati najesen. Kod nas situacija još nije loša, porast zaraženih poziva na oprez, no imamo ih manje nego druge zemlje poput SAD-a. Sve što možemo je ponašati se odgovorno. Prati ruke, nositi masku i držati razmak - rekao je Lauc za N1. A zašto unatoč velikom broju slučajeva imamo manje teških kaže: ”Za to može biti više razloga, recimo naša mukozna barijera koja nije uništena sezonom grijanja, drugi je da ljeti ima manje različitih drugih infekcija, ne znamo potpuno o čemu sve to ovisi, ali je broj teških bolesnika manji nego u ožujku”. Mikrobiolo­g tvrdi da disanje pod maskama neće imati posljedice na naše zdravlje, a time štitimo i sebe i druge.

MASKE NOSE ODGOVORNI

- Pogrešan je pristup da kad vidite nekoga da nosi masku mislite da je kukavica. Ne, to je odgovorna osoba - rekao je.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia