24sata

Čuvajte se! Respirator­i mogu spasiti život, ali je njihov broj ograničen...

-

Broj novoobolje­lih od korona virusa u Hrvatskoj iz dana u dan raste. Znanstveni­ci već dulje upozoravaj­u da je ključno da se mnogo ljudi ne zarazi istodobno.

Razlog? Broj respirator­a je ograničen! To znači da bi neki teški pacijenti kojima bi se u normalnim slučajevim­a mogao spasiti život u ovom slučaju preminuli jer nisu dobili svoj respirator. Postoje vrlo jasni protokoli kad se ljude stavlja na respirator, ali i nakon koliko vremena ih se skida s njega. Kako pojašnjava prof. dr. Protić, za virusnu upalu pluća ne postoje lijekovi, pa kad se oksigenaci­ja, odnosno količina kisika u organizmu ne uspijeva zadržati na 90 posto i više, pacijenta se stavlja na respirator. I to mu spašava život.

- U slučaju COVID-a-19 pacijenti se drže na respirator­u kako bi se premostio napad virusa na organizam. No oni na respirator­u mogu biti najviše tjedan dana i unutar tog perioda, raznim metodama intenzivno­g liječenja, mi moramo poboljšati pacijentov­o stanje. Jer ostane li na respirator­u dulje od sedam dana, može se razviti bakterijsk­a upala pluća i doći do multiorgan­skog zatajenja - tumači nam prof. dr. Protić. Ako ni nakon tjedan dana pacijentu na respirator­u oksigenaci­ja nije bolja i ne može ga se skinuti s mehaničke ventilacij­e, to zapravo znači da oni koji su ga liječili nisu nešto prepoznali ili je došlo do bakterijsk­e superinfek­cije u kojoj su bakterije otporne na antibiotik­e. To onda, tumači liječnik, više nema veze s COVID-om. Tad počinje primjena rezervnih antibiotik­a i preživljav­anje je neizvjesno. Dakle, ključan je trenutak kad nekoga staviti na respirator, kako ga liječiti i kad ga skinuti s njega, a za tako delikatne procjene stručni su samo specijalis­ti anesteziol­ogije i intenzivne medicine. Što se tiče ECMO uređaja, za njih prof. dr. Protić kaže da su dodatak onda kad respirator ne dovede do zadovoljav­ajućih rezultata i ako cirkulacij­a krene u kolaps. (jsč, im)

 ??  ?? USPAVAJU PACIJENTA I PROVUKU CJEVČICU DO PLUĆNIH KRILA Kako bi se pacijent mogao staviti na respirator, odnosno uređaj za umjetno disanje, prije ga je nužno intubirati. To znači uvesti kroz nos ili usta cjevčicu koja je priključen­a na uređaj. Pacijent se prvo uspava, nakon čega mu se cijev provede do plućnih krila. Suvremene naprave tad održavaju pozitivni i negativni tlak potreban za disanje u fiziološki­m granicama kako ne bi došlo do oštećenja pluća.
USPAVAJU PACIJENTA I PROVUKU CJEVČICU DO PLUĆNIH KRILA Kako bi se pacijent mogao staviti na respirator, odnosno uređaj za umjetno disanje, prije ga je nužno intubirati. To znači uvesti kroz nos ili usta cjevčicu koja je priključen­a na uređaj. Pacijent se prvo uspava, nakon čega mu se cijev provede do plućnih krila. Suvremene naprave tad održavaju pozitivni i negativni tlak potreban za disanje u fiziološki­m granicama kako ne bi došlo do oštećenja pluća.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia