24sata

NISU SLATKE Marelice koje stižu izdaleka beru se zelene kako se ne bi pokvarile pri prijevozu pa su često kisele

-

Marelica, jedna od najomiljen­ijih voćaka, ove godine je u potpunosti podbacila. Na tržnicama je malo marelica iz domaće proizvodnj­e i skupa je pa je se ne isplati kupovati kako bi se od nje radio pekmez.

- Marelice imam na oko 1,5 hektara, a posadili smo ih prije petnaestak godina. Inače smo ubrali oko 12 tona, a ove godine nema ništa - požalio se Robert Krnčević iz Velike kraj Požege i dodao kako je njegov voćnjak visoko, na oko 400 metara nadmorske visine.

- Prije nekoliko godina Hrvatske šume su na području Nove Gradiške posjekle oko 7000 hektara šume pa je otvoren put hladnim strujama iz Posavine. Zbog toga posljednji­h godina ne rode, a nastradala je i šljiva koje će biti 60 posto manje. Iako je župan proglasio elementarn­u nepogodu zbog mraza koji je u dva navrata pofurio cvijet, osiguranje to ne priznaje i traži me da u cijelosti isplatim ugovorenu premiju ogorčen je Robert Krnčević. Ni drugdje u Posavini ove godine nema marelica, a nije bolje ni u Baranji, gdje su najveći nasadi tog ukusnog voća.

- Svake godine sam imao sve manje marelica jer su klimatske promjene učinile svoje, ali i neuređeno tržište, pa sam počupao sva stabla marelica te se vratio pšenici, kukuruzu i suncokretu - rekao je Josip Pap, koji je do prije dvije, tri godine u Aljmašu imao marelice posađene na 20 hektara.

- Sedam godina smo bili u progonstvu. Kad smo se vratili, podizali smo gospodarst­va i ulagali u nasade nadajući se proizvodnj­i od koje ćemo moći živjeti. No nitko nije pitao kako podnosimo ovakve godine kad se nema što ubrati - razočaran je Pap odnosom države prema voćarima.

Domagoj Škobić je jedan od najvećih proizvođač­a kmarelice u aljmaškom kraju, a ima ih na oko 30 hektara. I on tvrdi da marelice nema na tržištu, osim zbog promjene klime i neuređenog tržišta.

- Ove godine je mraz uništio marelice. No i ono malo što ih ima, mi mali ih ne možemo prodati. Trgovački lanci uglavnom kupuju na drugim europskim tržištima, marelicu u Španjolsko­j, lubenice u Grčkoj... Tamo voće odmah tovare u kamione, ohlade i voze u trgovačke centre. Kod nas prođe više ‘ruku’ pa mu cijena naraste - rekao je Škobić. Malo marelica koje su dozorile kupci si mogu sami nabrati, a i uvjeriti se, kaže Škobić, u razlike između te dozrele na podunavsko­m suncu i one koja je ubrana zelena pa je putovala.

DOMAĆE MARELICE SU OVIH DANA RIJETKOST

Na tržnici u Slavonskom Brodu (na slici) marelice su iz Aljmaša. I na Tržnici Trešnjevka u Zagrebu žena je rekla da su marelice iz Slavonije i pokazivala na njima oštećenja od leda. Drugi prodavači su rekli da su marelice iz Zadra, Livna, Hercegovin­e i Sicilije. U Velikoj Gorici su bile talijanske i navodno domaće, no nisu uopće mirisale i bile su kisele. (atu)

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia