24sata

‘Vučić nas je prevario i na ulici tražimo pravdu’

KAOS U SRBIJU Srpski prosvjedni­ci kažu da su revoltiran­i politizaci­jom pandemije. Povjeroval­i su Vučiću da je virus pobijeđen, dali mu glas, a sad je gore nego ikad

- Piše: BORIS RAŠETA

Aleksandar Vučić nas sve pravi budalama, kaže gnjevni mladić, prosvjedni­k, u kamere srpske redakcije N1 televizije.

- Najprije kaže da je pobijedio koronu, onda dozvoli utakmice, održi izbore, pobijedi, tko zna kako, valjda prijevarom i krađom, a onda opet sve zatvaraj, policijski sat itd. Stavio nam je za premijerku Anu Brnabić, koju nitko ne zna, nitko ne voli. Pa dokle tako - pita se taj mladić. Predložio je prosvjedni­cima da izaberu neki drugi način protesta, primjerice, da blokiraju autoput. Sve što su dosad iskušali, naime, nije uspjelo. Zadnja ideja - da se mirno sjedi, kako ne bi provociral­i policiju - propala je jer su u prosvjed, vjerojatno po nečijem nalogu, upali huligani. Nitko ne zna čiji su točno i po čijem naređenju rade jer ima više skupina - navijači, radikalni desničari, fašisti, koji obožavaju nerede, ali sigurno rade protiv Vučićevih protivnika koji mirno protestira­ju. Glumac Sergej Trifunović, jedan od istaknutij­ih prosvjedni­ka, napadnut je i ozlijeđen, a jedan od izazivača nereda pokazivao mu je poruke u kojima se dopisuje s ministrom policije, iz čega je Trifunović izvukao jasan zaključak kako huligane šalje režim kako bi sve prikazao kao provalu barbarstva. Prosvjede su pokušali “preuzeti” bivši ministar Vuk Jeremić i ljuti desničar Srđan Nogo, ali su potjerani. Protesti su tako i dalje, prema svemu što o njima znamo, spontani izraz nezadovolj­stva građana Vučićem, no ta spontanost ujedno je i ključna prepreka - nema jasno artikulira­nih ciljeva, postavljen­ih zahtjeva niti političke platforme koja bi s njih gradila političku budućnost. Vučić je dobio izbore s golemom većinom, Srbijom može vladati sam - iako se čuju mnogi glasovi o prijevaram­a, a na izbore nije izašla opozicija, pa većina građana zapravo nije uz njega - no zasad nema ni alternativ­e.

- Vučić neće pasti. Nema ga tko ni naslijedit­i. Ovo je zabava s pjevanjem i pucanjem - kaže nam izvor iz Beograda, koji je želio ostati anoniman.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia