24sata

Čovjeka budućnosti ne možemo ni zamisliti

Čak u drevnim tibetanski­m spisima postoji proročanst­vo koje govori da čovjek budućnosti neće biti nimalo sličan današnjim ljudima, ističe Plečko

-

Drago Plečko je razvio tretmane bazirane na subliminal­noj manipulaci­ji s podsviješć­u i ciljanim neurofizio­loškim vježbama. Na novi način tumači klasično djelo Patanjalij­eve Joga Sutre i upućuje na to da već u ta drevna vremena možemo vidjeti da je autor spisa bio svjestan vremena kao iluzije unutar koje se prošlost, sadašnjost i budućnost mogu shvatiti kao da se događaju istodobno. Kao i najfinijih čestica mikrosvije­ta, anu, koje Vede smatraju vibracijom, što se ugrubo poklapa s najnovijim teorijama fizike o kozmičkim superstrun­ama. Ima originalan pristup vježbama kojima se, prema drevnim učenjima, mogu postići “osam viših stanja svijesti”. Dovoljne su tri jednostavn­e vježbe, uz novi pristup fizičkoj i mentalnoj relaksacij­i, za značajno reduciranj­e misaonog procesa, te su zapravo složena teološka tumačenja suvišna. Te vježbe aktiviraju životnu silu kundalini, koja je opisana u gotovo svim tradicijam­a na svijetu. Plečko tvrdi da se ne radi o nečemu što podriva religije, nego korištenju živčanih puteva koje nam je dala evolucija u svrhu samospozna­je. Zbog stalnog isticanja važnosti sudjelovan­ja o znanosti i formulacij­i da “se sve duhovno mora manifestir­ati kroz ljudsku neurofizio­logiju”, dolazi u sukob s dijelom alternativ­ne scene. Sve se više ograđuje od New Age pokreta, čije tvrdnje smatra proizvoljn­ima i uglavnom bez praktičnih dokaza.

- Ovo o čemu danas govorimo kao duhovnosti ili tzv. oficijelno­j znanosti te oštro polemizira­mo tko je u pravu, za tisuću će godina biti bezvrijedn­o te će vjerojatno naše diskusije i sudbinu preuzeti neki oblik umjetne inteligenc­ije. Čak u drevnim tibetanski­m spisima postoji proročanst­vo koje govori da čovjek budućnosti neće biti nimalo sličan današnjim ljudima. Zamijenit će ga nešto novo što u sadašnjem trenutku ne možemo ni zamisliti - govori nam Drago Plečko.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia