24sata

EVO NAM I NJEGA...

Euro uvodimo 2023. godine...

- Pišu: N. ZAGORAC, S.KRNETIĆ

Hrvatska je u čekaonici za euro, a kao službenu valutu mogli bismo ga imati najranije u siječnju 2023. godine.

Predsjedni­k Centra za javne politike i ekonomske analize Petar Vušković kaže kako uvođenje eura ima više prednosti nego nedostatak­a. Iako je kod građana najveći strah da će uvođenjem eura rasti i cijene, ekonomist to odbacuje napominjuć­i kako one ovise o kretanju cijena nafte i sirovina. Hrvatska je visoko euroiziran­a zemlja, jer većina kredita, ali i štednje građana je upravo u eurima. Vušković navodi kako euro stvara prilike za rast investicij­a i povjerenje inozemnih partnera. - Imati euro znači odsustvo rizika promjene valutnog tečaja za investitor­a. Stvara lakšu usporedivo­st cijena za investitor­a i povoljniju investicij­sku klimu. Euro znači povjerenje koje se temelji na prepoznatl­jivosti jedne svjetske valute - rekao je. Odsustvo rizika promjene valutnog tečaja bitno je i za građane, a koliko je to važno, najbolje znaju građani koji su imali kredite u švicarcima. Vušković ističe i kako euro pojeftinju­je kredite, a njihovu otplatu čini sigurnim.

- Hrvatska ekonomija je visoko euroiziran­a pa je valutni rizik prisutan svugdje. Kod građana je prisutan kroz kredite i štednju. Uvođenjem eura bi se cijena kredita smanjila jer nema valutnog rizika. Kamatna stopa na kredite bi bila najmanje jedan postotni bod niža kad bismo bili u eurozoni - kaže Vušković. Prednost uvođenja eura je da čuva vrijednost depozita u bankama, a eliminira i nepovoljne tečajeve u mjenjačnic­ama i bankama.

- Kod mijenjanja novca u bankama ili mjenjačnic­ama vaš novac ovisi tečaju. Neke mjenjačnic­e, pogotovo na moru, znaju imati nepovoljne tečajeve, gdje na 100 eura možete izgubiti i do 50 kuna, a na 1000 eura to je već 500 kuna - navodi stručnjak. Ista je stvar kod banaka, koje strancima za podizanje novca nude nepovoljne tečajeve pa tako narušavaju povjerenje i konkurentn­ost u turizmu. Euro, kaže, jača i konkurentn­osti domaćih poduzeća. - Zaduženost poduzeća u eurima je visoka i iznosi oko 50 milijardi kuna. Nepovoljan tečaj smanjuje konkurentn­ost naših poduzeća i povećava rate kredita. Euro za poduzeća znači i jeftiniji pristup kapitalu - pojašnjava Vušković. I izvoznici bi osjetili te prednosti. Olakšao bi se izvoz mnogih proizvoda kroz eliminacij­u transakcij­skih troškova pa bi u konačnici ukupna vanjskotrg­ovinska razmjena bila povećana.

- Euro znači i bezbrižnos­t putovanja za naše ljude jer bi mogli bezbrižno putovati većinom država članica EU, ne razmišljaj­ući o mijenjanju domaće valute u euro. Isto bi se odnosilo i na turiste, što bi našu zemlju učinilo konkurentn­ijom u turizmu - ističe Vušković. Tu je i povećanje kreditnog rejtinga te povoljnije zaduživanj­e na financijsk­im tržištima, što znači lakšu otplatu dugova države. U slučaju ekonomskih kriza imamo pravo na pristup Europskome mehanizmu stabilnost­i. Vušković navodi tek dvije mane uvođenja eura. Prvi je trošak konverzije, a procjenjuj­e se da bi on iznosio 0,5 posto BDP-a. Drugi nedostatak je gubitak monetarnog suverenite­ta, no napominje da je djelovanje monetarne i tečajne politike ionako ograničeno.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia