24sata

Pleši sa mnom, okomito ću ti stajati, pleši...

-

Zidine Kapetanove kule u Zadru postale su plesna pozornica na kojoj su umjetnici uz pomoć užadi izvodili vertikalni ples. Skladno i graciozno klizili su po stoljetnom kamenu kao plesači valcera po parketu bečkih plesnih dvorana. Događaj u kojemu su uživali publika, turisti i prolaznici organizira­la je Marija Šćekić, koreografk­inja koja je suvremeni ples i koreografi­ju diplomiral­a u Kanadi te začetnica vertikalne plesne umjetnosti u Hrvatskoj. Ove je godine organizira­la i plesnu radionicu na koju su došli umjetnici iz europskih zemalja i Hrvatske.

Ne, ovo nisu kaskaderi koji uvježbavaj­u scene na setu akcijskog filma, nego - vertikalni plesači. Umjesto na zemlji, pomoću užeta spretno su plesali po Kapetanovo­j kuli u Zadru.

Sve je nadzirala Marija Šćekić, koreografk­inja koja je suvremeni ples i koreografi­ju diplomiral­a u Kanadi te je začetnica vertikalne plesne umjetnosti u Hrvatskoj. U Zadar je za vikend dovela brojne umjetnike iz europskih zemalja i Hrvatske, a radionicu je vodila portugalsk­a umjetnica Magalie Lanriot. - Volimo Kapetanovu kulu jer nam idealno odgovara za naš vertikalni ples - rekla je Marija, koja je u Zadar došla s netom završene Ljetne škole vertikalno­g plesa po Paklenici. Zvuči nevjerojat­no, ali za hrabre plesače kula je bila mačji kašalj u odnosu na plesanje pomoću užeta po planini.

- Bez poštovanja prema stijeni, zgradi, tornju, krovu ili tvrđi na kojoj plešete straha bi trebalo i biti. Bez zaštite, riggera, police osiguranja i suglasnost­i o odgovornom ponašanju nema ni plesa - kaže Marija, koja je najavila projekt “Biennale novog pokreta”, čije je otvorenje u rujnu u Zadru.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ples po užetu usred grada plijenio je pozornost prolaznika
Ples po užetu usred grada plijenio je pozornost prolaznika
 ??  ?? Marija Šćekić je začetnica vertikalno­g plesa u Hrvatskoj
Marija Šćekić je začetnica vertikalno­g plesa u Hrvatskoj

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia