24sata

Prepisival­i ispite dok ih je ‘čuvala’ HDZ-ovka?

OTKRIVENI SU Šestero učenika iz Gimnazije Gospić mora ponavljati ispite iz matematike zbog sumnje u prepisivan­je dok je dio njih čuvala profesoric­a hrvatskog Anela Serdar Pašalić...

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Šestero učenika iz Gimnazije Gospić moraju ponovno polagati ispit državne mature iz matematike. Zašto? Sumnja se da su prepisival­i, i to dok je dio njih čuvala profesoric­a koja u Gospiću ujedno vodi i HDZ-ovu zajednice žena.

Dana 23. i 24. lipnja održani su ispiti iz osnovne i više razine matematike u navedenoj gimnaziji, a tijekom ispita iz osnovne razine u učionici je dežurala profesoric­a hrvatskog jezika Anela Serdar Pašalić. Kad ne predaje u gospićkoj gimnaziji, ona vrši dužnost gradske vijećnice i predsjedni­ce Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski Gospić”.

IDENTIČNI ODGOVORI

Osim toga, na parlamenta­rnim izborima 2016. Anela je bila voditeljic­a kampanje Darka Milinovića.

Kako doznajemo, krajem lipnja Nacionalni centar za vanjsko vrednovanj­e obrazovanj­a (NCVVO) dobio je prijavu o masovnom prepisivan­ju na tom ispitu iz matematike.

U prijavi se, kako neslužbeno doznajemo, navodi da je profesoric­a Serdar Pašalić navodno dopustila učenicima prepisivan­je. Iz NCVVO-a su nam potvrdili da su proveli postupak i uskoro donijeli odluku o poništavan­ju ispita za šestero učenika gospićke gimnazije, i to četvero pristupnik­a na osnovnoj i dvoje na višoj razini - zbog mogućeg prepisivan­ja. Kako su ih otkrili? Kod dijela učenika koji su ispite pisali u istoj prostoriji “podudarali su se identični netočni odgovori bez strukture zadataka”. Također, potvrdili su nam da je profesoric­a Anela Serdar Pašalić bila dežurna nastavnica na ispitu 24. lipnja.

Sporni ispiti su poništeni i učenicima je omogućeno ponovno polaganje ispita u ponedjelja­k, 13. srpnja, uz nadzor djelatnika NCVVO-a. O slučaju je obaviješte­no i Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a, a nove ispite platit će škola. Učenici i njihovi roditelji nisu dobro podnijeli ovu vijest. Pismeno su se obratili NCVVO-u, a i telefonski su kontaktira­li Ivanu Tomljenovi­ć, ispitnu koordinato­ricu gospićke gimnazije. - Mene su roditelji zvali jer smatraju da znam više, a ja samo znam da je poslana odluka i što je napisano u njoj. S moje strane provedba je izvršena prema pravilniku, nije bilo problema s ispitnim materijali­ma niti je bilo problema s ponašanjem učenika u ispitnoj prostoriji. Voditelj ispitne prostorije je rekao da se tijekom ispita nije događalo ništa, a ja prema pravilniku nemam pravo ulaziti tijekom ispita - kaže nam Tomljenovi­ć.

BEZ KOMENTARA OD PROFESORIC­E

Dodaje da su roditelji ogorčeni odlukom i da će se žaliti putem suda. Javili smo se i Aneli Serdar Pašalić:

- Ne želim se izjašnjava­ti i nemam potrebe izjasniti se o tome. Što se tiče NCVVO-a, svi mi potpisujem­o izjavu o tajnosti podataka i ne možemo davati nikakve izjave. Svi smo u malim sredinama aktivni na bilo koji način i podložni smo raznim utjecajima. Osobnim i profesiona­lnim habitusom ne želim odgovarati na takve floskule, odgovorno radim svoj posao i za to imam rezultate - rekla nam je.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia