24sata

Poljaci okupirali Split, stopirali čak iz Zadra

- Piše: ANDREA TOPIĆ

SATIMA STAJALI U REDU

Tomaz i Tatiana jučer su u Zadru stajali uz cestu s golemim natpisom “Split, poljski izbori”. Iako su u Hrvatskoj na godišnjem odmoru, željeli su iskoristit­i svoje glasačko pravo i u poljskom konzulatu u Splitu sudjelovat­i na predsjedni­čkim izborima.

- Već za 10 minuta našli smo prijevoz, stali su nam također Poljaci, pa smo autostopom došli do Splita. Sad čekamo da oni parkiraju pa će nam se pridružiti - veselo nam je povjerila Poljakinja Tatjana.

Pitali smo je hoće li joj biti teško dugo čekati po žarkom suncu, s obzirom na to da je red pred konzulatom bio predugačak. S osmijehom je nekoliko puta odmahnula glavom i rekla:

- Ma ne, ma to su slatke brige!

Njezin Tomaz je izračunao da bi se na glasanje u konzulat mogli probiti tek za dva sata. A splitske ulice jučer su od jutra bile prepune Poljaka koji su hrlili u poljski konzulat u splitskoj Istarskoj ulici. Iako su birališta otvorena u sedam sati, na vratima je bio

OD RANOG JUTRA samo jedan policajac na oko 500 poljskih glasača. Oboružani šeširima, bocama vode, a neki i zaštitnim maskama, satima su stajali u koloni koja se protezala ulicama oko poljskog konzulata. Nervozni vozači trubili su im da se maknu s ceste, a svako malo palili su se alarmi na parkiranim automobili­ma jer su se ljudi na njih naslanjali. Uočili smo mnogo roditelja s malom djecom, obitelji s kućnim ljubimcima... Za predsjedni­čki mandat bore se konzervati­vni predsjedni­k Andrzej Duda i liberalni gradonačel­nik Varšave Rafal Trzaskowsk­i.

 ??  ?? Poljski državljani satima su čekali da uđu u konzulat i glasaju
Poljski državljani satima su čekali da uđu u konzulat i glasaju
 ??  ?? Poljaci su od ranog jutra hrlili prema poljskom konzulatu u Istarskoj ulici
Poljaci su od ranog jutra hrlili prema poljskom konzulatu u Istarskoj ulici
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia