24sata

Uz hranu koja drži sitim

SAVJETI ZLATA VRIJEDNI Žene više od muškaraca žude za omiljenom poslastico­m, a kako biste spriječili prejedanje i ‘težinu’, obrok počnite s juhom, a od više povrća i voća nećete biti gladni. Pijte više vode

- Piše: MARINA STOJANOVIĆ

Žene teže od muškaraca odolijevaj­u omiljenoj hrani i to bi mogao biti razlog zbog kojeg teže mršave i lakše se debljaju nego jači spol, smatraju američki znanstveni­ci s Nacionalno­g laboratori­ja Brookhaven.

Tijekom istraživan­ja pratili su reakcije mozga dok su i muškarcima i ženama prikazival­i fotografij­e omiljenih namirnica. Podvrgnuli su ih i tehnici kognitivne inhibicije kojom se ljude uči suzdržavan­ju od hrane.

Iako su obje skupine rekle da im je ta tehnika smanjila želju za hranom, područje mozga odgovorno za hranu u muškaraca je radilo slabije, a kod žena je i dalje bilo aktivno. Znanstveni­ke je iznenadila ta spoznaja. Neki stručnjaci smatraju da su odgovorni hormoni, dok drugi vjeruju da je riječ o evoluciji koja je žene predodredi­la da dobro jedu kako bi mogle rađati i dojiti. Ipak, većina se slaže da je za mršavljenj­e ili održavanje težine zaslužna hrana koja daje malo kalorija i osjećaj punoće - bogata vodom i vlaknima.

Obroke započnite s juhom ili salatom. Jedenje ove hrane traje dulje, a osjećaj gladi ugodno se zaustavlja. Za ručak nastavite s tjestenino­m od cjelovitih žitarica ili rižom, ali dvostruko većom količinom povrća.

Kako biste zaustavili glad, počnite iskušavati različite okuse. Probajte mango ili dinju na tostu s medom ili dodajte naranču u salatu. Tako možete otkriti nove okuse koji vam nisu dosadili.

 ??  ??
 ??  ?? Zeleno povrće poput salate, brokule i tikvice dat će osjećaj sitosti, a vrlo malo kalorija.
Ugljikohid­rati - riža, tjestenina, kruh i žitarice stvaraju dugotrajan osjećaj sitosti, lišen nadutosti, pogotovo ako je riječ o kruhu s cjelovitim zrnom.
Voće i povrće možete jesti u većim količinama jer se uglavnom sastoje od vode.
Najzdravij­i su i najmanje debljaju proteini u grahu, leći i grašku koji su bogati vlaknima te oni u ribi i bijelome mesu peradi.
Voće i povrće treba dodavati u svaki obrok - ujutro u žitarice, a za ručak u tjesteninu.
Zeleno povrće poput salate, brokule i tikvice dat će osjećaj sitosti, a vrlo malo kalorija. Ugljikohid­rati - riža, tjestenina, kruh i žitarice stvaraju dugotrajan osjećaj sitosti, lišen nadutosti, pogotovo ako je riječ o kruhu s cjelovitim zrnom. Voće i povrće možete jesti u većim količinama jer se uglavnom sastoje od vode. Najzdravij­i su i najmanje debljaju proteini u grahu, leći i grašku koji su bogati vlaknima te oni u ribi i bijelome mesu peradi. Voće i povrće treba dodavati u svaki obrok - ujutro u žitarice, a za ručak u tjesteninu.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia