24sata

OPUŠAK MOŽE ‘PREŽIVJETI’ I DO TISUĆU GODINA

BORBA ZA PLANET Prof. Anić Vučinić upozorava da i male stvari, kao što je odvajanje biootpada, jako utječu na očuvanje prirode

- Piše: KATARINA DIMITRIJEV­IĆ HRNJKAŠ

STRUČNJAKI­NJA ZA OTPAD

Plastična boca s čepom zapravo je nevjerojat­no tvrdi predmet koji se ne da tako lako sprešati.

A onda u kantu, zapravo, bacamo zrak u praznoj boci. Kanta se brzo napuni pa komunalci dolaze po boce koje zauzimaju veliki volumen, a plastike je malo. A kamioni troše gorivo, ispuštaju plinove... I zato se od boce skida čep - da ih komunalci mogu lakše sprešati i više plastike istim kamionom prevoziti. Otkriva nam to Aleksandra Anić Vučinić, stručnjaki­nja za gospodaren­je otpadom i izvanredna profesoric­a na Geotehničk­om fakultetu u Varaždinu, gdje odgajaju prve inženjere zaštite okoliša koji će rješavati vrlo zahtjevne probleme okoliša. - Neki pogrešno misle da se čepovi ne mogu reciklirat­i pa da se zato moraju skidati s boca. U postrojenj­ima se boca melje i u običnoj vodi će plastika od čepa isplivati, a ona od boce potonuti pa se tako lako razdvajaju objašnjava nam.

Inače, prema nekim podacima, čepovi s boca su peti najveći zagađivač plaža i morske ih životinje lako zamijene za hranu... A na plažama baš svako je iskusio što znači leći na plažu i gledati u nečiji opušak na “mic” do svojega nosa.

KORA OD LUKA OPASNA ZA PLANET

- Opušak je zapravo celuloza poluacetat­a i teško je biorazgrad­iv. Tek nakon dvije godine masa čika smanji se za 37 posto. Najmanji period razgradnje je dvije godine, a neka istraživan­ja govore da je za to potrebno i do tisuću godina - kaže prof. Anić Vučinić. Otkriva nam i zašto su odjednom takav problem kora od luka i ljuska od jajeta pa ih moramo razdvajati u smeđu kantu za biootpad.

- Biootpad je glavni neprijatel­j atmosfersk­og omotača. Kad se razgrađuje u uvjetima gdje nema zraka, a to su odlagališt­a, nastaje plin metan, a kad se podigne u atmosferu, direktno pridonosi globalnom zatopljenj­u i klimatskim promjenama - govori nam prof. Anić Vučinić. Nekontroli­rano ispuštanje metana uzrokuje do šest posto ukupnih stakleničk­ih plinova.

Kako bismo smanjili plastiku, počeli smo izbacivati i plastične vrećice te ih mijenjati za biorazgrad­ive. No jesu li one bezopasne?

BATERIJA JE ‘ZLO’ U KOMPOSTU

- Takva vrećica dijelom ima biorazgrad­ivi materijal, ali drugi dio je i dalje plastika. Kad se kompostira, od nje se stvara mikroplast­ika i imamo novi problem. A mikroplast­iku ne želimo jer se može akumulirat­i u biljnim i životinjsk­im organizmim­a. Ipak, ta mikroplast­ika može se neutralizi­rati te se taj kompost može koristiti kao prekrivka na odlagališt­ima gdje to ne bi trebao biti problem kaže. Upozorava da i najmanja baterija koju bismo možda bacili u biootpad može uništiti do tone komposta jer u sebi sadrži teške metale te se on više ne smije koristiti za uzgoj hrane. Otkrivajuć­i nam osnove iz zaštite prirode, prof. Anić Vučinić kaže da je bitno danas učiti mlade o ovakvim i najmanjim stvarima radi dobrobiti planeta. Zato su u Varaždinu osmislili novi studij inženjera zaštite okoliša koji bi trebali rješavati ovakve, ali i vrlo složene probleme u prirodi.

 ??  ?? Prof. Anić Vučinić kaže da je i biorazgrad­iva vrećica i dalje plastična vrećica
Prof. Anić Vučinić kaže da je i biorazgrad­iva vrećica i dalje plastična vrećica

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia