24sata

Maturu je palo 400 gimnazijal­aca

TEŠKA GODINA Maturanti su pokazali mnogo bolje rezultate nego lani, a 24 njih iz zagrebačke i gospićke gimnazije ponovilo je test iz matematike

- Pišu: ANTONIJA TUŠEK, ANA DASOVIĆ

U obveznom dijelu ispita državne mature oni su znatno bolji u odnosu na prošlu godinu, kazala je jučer ravnatelji­ca Nacionalno­g centra za vanjsko vrednovanj­e Ivana Katavić.

Predstavlj­ajući prve preliminar­ne rezultate ovogodišnj­eg ljetnog roka državne mature, kazala je kako su četiri pristupnik­a dva ispita, matematiku i fiziku, riješili u potpunosti, a 105 ispita je riješeno sa stopostotn­om točnošću. To je daleko bolji rezultat od prošlogodi­šnjeg, kad je palo 8800 pristupnik­a, od kojih je 1000 bilo iz gimnazija.

- Pristupnic­i s odličnim rezultatim­a dolaze iz cijele Hrvatske i posebno veliki interes pokazuju za odabir predmeta koji ulaze u STEM područje, fizika, kemija, biologija i matematika - zadovoljna je Katavić. Ipak, 400 gimnazijal­aca nije dobilo pozitivnu ocjenu na ljetnom roku, a mora se uzeti u obzir i vrlo nizak bodovni prag za prolaz mature, koji se kretao od 24 posto na matematici do 36 posto na hrvatskom i stranom jeziku.

Ipak, mora se uzeti u obzir da su se maturanti ove godine za najvažniji ispit u školovanju pripremali u nemogućim uvjetima. Online nastava, kao i neprekidno mijenjanje informacij­a o tome što će se i kad polagati, a potom i sami ispiti koji su održani uz stroge epidemiolo­ške mjere sigurno su itekako otežali maturantim­a koji su izašli na ispite.

Svima je čestitala i ministrica u odlasku Blaženka Divjak, a ravnatelji­ca NCVVO istaknula je i kako se bilježi smanjenje negativnih ocjena svih pristupnik­a.

Inače, jučer su test iz matematike ponovo pisali maturanti iz gospićke i zagrebačke gimnazije. Za njih 24 pri ocjenjivan­ju je ustanovlje­no da imaju preslične (pogrešne) odgovore. Učenici iz zagrebačke gimnazije još su ranije ponavljali i esej, za koji je ustanovlje­no da imaju - slične rečenice. Ravnatelji­ca Katavić samo je kratko kazala kako je postupak u tijeku, te nije odgovorila na pitanja o regularnos­ti njihovih testova, te kako je moglo doći do toga, ako ih je čuvalo po dvoje nastavnika. Konačni rezultati bit će objavljeni 20. srpnja.

 ??  ?? BODOVNI PRAG
Za matematiku je bio 24 posto,
za hrvatski i engleski 36 posto
BODOVNI PRAG Za matematiku je bio 24 posto, za hrvatski i engleski 36 posto

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia