24sata

Bolnice ostaju bez lijekova ako ne plate milijardu kuna

DUG I DALJE RASTE Bolnice veledroger­ijama duguju 4,1 milijardu kuna. Samo u mjesec dana dug se povećao za 200 milijuna kuna. Situacija postaje dramatična

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Nije prošlo ni mjesec dana otkako su veledroger­ije najavljiva­le obustavu isporuke lijekova i opreme bolnicama zbog duga od 4,1 milijarde kuna, od čega je 3,5 milijardi kuna došlo na naplatu. Sad najavljuju obustavu od ponedjeljk­a ako se ne podmiri barem milijarda kuna duga.

No u Hrvatskoj postoji bolnica koja nema problema s podmirivan­jem računa pa ni s onima prema veledroger­ijama. Riječ je o Klinici za ortopediju Lovran koja, otkako je vodi ravnatelj Branko Šestan, 14 godina posluje pozitivno.

- I dalje poslujemo pozitivno i ne dugujemo ništa veledroger­ijama, no ne znamo što će biti ako krenu s najavama koje sam vidio u medijima. Imamo zalihe za tri dana jer nikome nije u interesu da se zalihe gomilaju - kaže dr. Šestan. I njihova bolnica, otkako je korona stigla u zemlju, puno više izdvaja za opremu i dezinficij­ense.

- Cijene kirurških maski su otišle u nebo. Skuplje su 30 puta, a mi ih mjesečno trošimo na tisuće. Dezinficij­ense da i ne spominjemo. Strašno su poskupjeli jer je za njima velika potražnja s obzirom na to da svim pacijentim­a morate omogućiti da ih imaju na svakom koraku. Da bismo sve to mogli pokriti, zaustavili smo sve druge projekte. Ne nabavljamo novu opremu niti aparate, nego radimo s onim što imamo.

ŠESTAN: SVE SMO SREZALI

Ujedno smo, dok se stanje ne stabilizir­a, obustavili dodatne edukacije - otkriva nam Šestan njihov recept za “pozitivan” bolnički račun u koroni. Ostale bolnice veledroger­ijama duguju više od četiri milijarde kuna. - Ukupni dugovi bolnica prema 40 veledroger­ija, članica Udruženja pri HGK, iznose 4,1 milijardu kuna. Samo u odnosu na prošli mjesec dug je povećan za više od 200 milijuna kuna - navode iz HGK. Zbog nagomilani­h dugova zdravstva, veledroger­ije otežano podmiruju svoje obaveze prema dobavljači­ma te se ubrzo mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinski­m proizvodim­a.

- Za očekivati je da bi neke od veledroger­ija ubrzo mogle ograničiti isporuke lijekova i medicinski­h proizvoda - upozorava Tomislav Kulić, predsjedni­k Udruženja trgovine na veliko farmaceuts­kim proizvodim­a i ortopedski­m pomagalima u HGK te dodaje kako je potrebna hitna uplata dijela duga od minimalno milijardu kuna kako ne bi došlo do nestašice lijekova. Iz Ministarst­va zdravstva kažu da su svjesni problema te su zato nedavno inicirali sastanak, no ne navode konkretna rješenja.

OVAKAV SUSTAV JE NEODRŽIV

Ovo je problem koji se vuče godinama, a dugovi se u pravilu ne smanjuju. Ministar financija Zdravko Marić više puta je navodio kako je ovakav zdravstven­i sustav neodrživ, no ni jedna vlada nije uspjela riješiti problem. Sad je situacija još osjetljivi­ja jer je pandemija u jeku, a uz to je Zagreb suočen s posljedica­ma potresa u kojemu su stradale i bolnice. Nakon dugogodišn­jeg natezanja situacija se prošle jeseni usijala, kad su veledroger­ije, prvi put, pokrenule ovrhe protiv nekih bolnica.

 ??  ?? NIJE DOBRO
Ubrzo se mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i
medicinski­m proizvodim­a
NIJE DOBRO Ubrzo se mogu očekivati problemi i prekidi u opskrbi lijekovima i medicinski­m proizvodim­a

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia