24sata

Zaklao djevojku odvijačem, sud mu je smanjio kaznu

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Vrhovni sud smanjio je u srijedu zatvorsku kaznu Hrvoju Domobranu Kneževiću s 30 na 25 godina. U prosincu 2015. u Modriču kraj Zadra ubio je nevjenčanu suprugu Josipu Božić. Podsjetimo, Knežević je drogiran, u noći na 27. prosinca te godine, više puta izbo Josipu (21). Nakon što su se zajedno drogirali, Knežević je bacao i udarao nevjenčanu suprugu, nakon čega joj je sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem zadao 39 rana po cijelom tijelu. - Žrtva je trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenzitet­a te se bezuspješn­o pokušavala suprotstav­iti. Optuženik je žrtvi zadao smrtonosnu ozljedu ubodom u vrat, uslijed čega je žrtva iskrvarila i preminula - precizirao je tad sud.

PRIZNAO MAJCI UBOJSTVO

Navodno ju je najprije premlatio udarajući njezinom glavom o namještaj po kući. Usmrtio ju je ubodnom ranom lijeve strane vrata. Prizemlje trokatnice u Modriču bilo je puno krvi, a ubojica je žrtvu navodno oprao u kadi i donio veliku plastičnu vreću u koju ju je htio zamotati i sakriti. Predomisli­o se, sve priznao njezinoj obitelji i predao se policiji, vjerojatno kad mu se razbistril­o od droge amfetamina, uličnog naziva speed, koji su oboje konzumiral­i. Nakon ubojstva je nazvao majku i priznao joj da joj je ubio kćer.

Sad je Vrhovni sud priopćio da je prihvatio žalbu optuženika i njegove majke te da je u preinačenu kaznu uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru u kojem se 26-godišnji Knežević i dalje nalazi.

Također, Kneževiću je izrečena sigurnosna mjera obaveznog liječenja od ovisnosti koja može trajati najdulje tri godine, javlja Hina.

SMANJENA UBROJIVOST

Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da je prvostupan­jski sud pravilno cijenio optuženiku mladost u vrijeme počinjenja djela (22 godine), dok je otegotnim cijenjena dosadašnja osuđivanos­t. Sud smatra da je trebalo cijeniti činjenicu da je optuženik samoinicij­ativno obavijesti­o policiju o počinjenju kaznenog djela, kao i da je tijekom postupka dosljedno priznavao ubojstvo i izražavao žaljenje. U pojašnjenj­u preinake kazne sud je naglasio da motiv ubojstva Josipe, koja ni s čim nije pridonijel­a počinjenju kaznenog djela, nije razjašnjen. Uz to, sud je dodao da optuženik nije mogao objasniti zašto je ubio djevojku koju je navodno volio i da je u vrijeme ubojstva bio bitno smanjeno ubrojiv. - Djelo je počinio pod odlučujući­m djelovanje­m sredstava ovisnosti. Utvrđeni su poremećaj osobnosti i određeni elementi agresivnos­ti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojst­vo - precizirao je Vrhovni sud. Također, ističu da se preinačeno­m kaznom može ostvariti svrha kažnjavanj­a, uključujuć­i i jasnu društvenu osudu. Smatraju da će na ovaj način utjecati na Kneževića da ubuduće ne čini kaznena djela.

NAZVAO JOJ MAJKU

 ??  ?? Knežević je nakon ubojstva sve
priznao Josipinoj majci
Knežević je nakon ubojstva sve priznao Josipinoj majci

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia