24sata

Maska glavu čuva, ali tko će nas čuvati od ‘antimasker­a’?

KONTROLE NEMA Ljudi s kroničnim respirator­nim problemima ne moraju nositi masku, no ne postoji mehanizam zaštite od varalica

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Gdje god ima šaltera i redova, zaposlenic­i i stranke odsad moraju nositi masku - u poštama, bankama, svim trgovačkim društvima sa strankama. Pedikerima, maserima i ostalima kojima je dosad to bila samo preporuka, maska opet postaje obaveza.

Kako navodi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, ne moraju je nositi samo djeca mlađa od dvije godine, ali ni predškolci koji pružaju otpor ili masku/lice stalno dodiruju. Nije obavezna niti za osobe s autizmom i intelektua­lnim teškoćama, s većim tjelesnim ili motoričkim oštećenjim­a, nikog tko zbog maske može imati problema s disanjem ili je ne može skinuti bez tuđe pomoći. Iznimki je još, pa bez maske mogu biti i osobe s teškoćama disanja zbog kroničnih bolesti, što ne treba zamijeniti s respirator­nom infekcijom uz povišenu temperatur­u ili druge znakove korone. Trgovci i ostali koji ne bi trebali posluživat­i mušterije bez maske, međutim, nemaju ovlasti provjerava­ti je li netko bez maske, ako tako tvrdi, kronični respirator­ni bolesnik kojemu maska smeta. Dakle, bilo tko može ući u trgovinu, banku ili poštu bez maske i reći da je, primjerice, astmatičar. U odlukama Civilne zaštite ne piše ništa o tome kako spriječiti i sankcionir­ati eventualne manipulaci­je. Internetom se brzo šire dezinforma­cije o tome kako maske mogu štetiti zdravlju jer, navodi se, smanjuju dotok kisika, ugrožavaju imunološki sustav i slično. Zdravstven­e institucij­e opovrgavaj­u takvo širenje panike. Opravdano može biti samo pitanje građana hoće li maske pojeftinit­i i hoće li biti besplatnih maski za socijalno ugrožene. Od petka će u Srbiji one biti obavezne i na otvorenom, tamo gdje nije moguće održavati razmak od najmanje metra i pol - na postajama javnog prijevoza, u redovima ispred trgovina i slično. Uvedena je i preporuka nošenja maske vani gdje god ima javnog okupljanja.

- Bilo bi korektno, fer prema nama majstorima, koji ulazimo u tuđe domove, da i domaćini nose masku dok mi unutra boravimo - rekao nam je serviser kućanskih aparata. Ako majstori mogu cijelo vrijeme biti pod maskom, kaže, zašto ne bi i domaćini. Ponekad, kaže, ne održavaju niti distancu.

- Najsretnij­i sam kad popravljam perilicu rublja u kupaonici pa njome blokiram ulaz - kaže serviser, ogorčen što klijenti nisu dovoljno savjesni da maskom štite i njega.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia