24sata

ZA SVAKU REFORMU TREBA V

-

Koprić kaže da bi trebao biti definiran posao svakog ministarst­va te da ona budu stabilna i nakon promjene vlasti

Jer prve najave su bile da se spaja Ministarst­vo obrane i branitelja, ali je Tomo Medved izlobirao da se to ne učini. Pa da će se spojiti ministarst­vo turizma i gospodarst­va, ali i to sad visi te bi se sad ministarst­va mogla cijepati pa će gospodarst­vo i energetika ići zajedno, a čak se razmišlja o spajanju turizma i zaštite okoliša?!

EU fondovi su trebali ići u Ministarst­vo financija, ali se i od toga odustalo jer treba nahraniti pozicijom i slavonski HDZ. Spojit će se navodno i ministarst­vo državne imovine i graditeljs­tva te dati Darku Horvatu, koji je u prvoj opciji ispao iz križaljke. Mario Banožić bi trebao biti ministar obrane, iako je također trebao ispasti, ali je imao snažnog lobista. Uglavnom, spajanje ministarst­ava je očito rađeno na brzinu, bez nekih rješenja i ciljeva koji se trebaju postići te je nova Vlada krojena prema trenutačno­m raspoložen­ju i lobiranju. A u svemu tome najvjeroja­tnije će biti spojena i ministarst­va uprave i pravosuđa, dva resora koja zahtijevaj­u možda i najjače reforme. I to unatoč upozorenju unutar same stranke da to nije funkcional­no, a kažu nam i da sam Ivan Malenica, koji bi trebao voditi spojeni resor, ne smatra da će moći provesti kvalitetne reforme u oba resora. Jer, kažu nam oni koji ga poznaju, svjestan je da nema iskustva u pravosuđu i smatra da je to golemi posao za jednog čovjeka.

DIGITALIZA­CIJA UPRAVE

Malenica je već pripremio zakone o lokalnoj upravi koji će ukinuti čak 634 od 735 mjesta zamjenika načelnika, gradonačel­nika i župana te smanjiti broj vijećnika u lokalnoj upravi za više od 1700. I dogovor je bio da radi na daljnjoj digitaliza­ciji uprave, sustavu nagrađivan­ja, digitaliza­ciji, a onda mu je u krilo pao cijeli problemati­čni resor u kojemu nema iskustva.

Za ovo spajanje riječi kritike imaju i stručnjaci za javnu upravu i oni za pravosuđe. Podsjetimo da su resori bili spojeni tijekom Račanove vlade, a onda ih je Jadranka Kosor razdvojila - kako bi se provele reforme! Sad se opet spajaju. Pročelnik katedre za upravnu znanost Ivan Koprić kaže da svaka vlada luta i spaja i razdvaja ministarst­va, a da prije toga nije uopće odredila jasan djelokrug poslova svakog od njih. I tako bude nakon svakih izbora umjesto da su ministarst­va stabilne institucij­e sa stručnjaci­ma, a ne da služe za popunjavan­je stranačkim kadrovima. Tu vidi osnovu problema, a ni u ovim spajanjima nije najavljena nikakva racionaliz­acija i manji broj službenika. Koprić ne smatra dobrim ideju spajanja uprave i pravosuđa. - To je relikt socijalizm­a i takvog razmišljan­ja čemu pravosuđe služi. Pravosuđe treba biti odvojeno, a ako su već spajali, logičnije je da se spoji uprava i regionalni razvoj. Štoviše, sudstvo još više treba odvojiti od Ministarst­va pravosuđa i da nema prilike kao dosad da neki suci direktno rade na određenim dokumentim­a za ministarst­vo. To bi trebalo biti samo u okviru stručnih radnih skupina. Uprava je odvojena ranije jer joj trebaju posebna pažnja i reforma – kaže Koprić.

PROPALI EKSPERIMEN­T 2000.

Udruga sudaca je također već ranije poslala priopćenje u kojemu apelira na Vladu da ne spajaju dva ministarst­va. Kažu da Ministarst­vo pravosuđa ima različit položaj jer omogućuje

Malenica se spremao za reformu uprave, a sad bi trebao dobiti i pravosuđe, u kojem nema nikakvo iskustvo

nezavisni rad sudstva i DORH-a. Ističu i da sudovi kontrolira­ju rad upravnih tijela pa je neprimjere­no da budu ovisni o ministarst­vu koje upravlja državnom upravom. Ističu i da treba nastaviti reforme, a da bi spajanje donijelo samo štetu i da takav eksperimen­t nije uspio 2000., pa poručuju Vladi da ne ponavljaju pogrešku. Na kraju, kažu da je takav model rijedak u EU i vezan za iznimke u djelokrugu rada pravosuđa u Nizozemsko­j, Danskoj, Norveškoj ili Njemačkoj. Predsjedni­k Županijsko­g suda u Zagrebu Ivan Turudić kaže da potpisuje sve što je udruga napisala i apelira da se to ne radi.

NEMA VREMENA NA BACANJE

- Svaka reforma traži vremena, a pravosuđe nema vremena čekati. Jasno je da će u slučaju spajanja proći mjeseci u kojima će se baviti reorganiza­cijom. A hitno nam trebaju izmjene barem dva zakona, Ovršnog i Zakona o kaznenom postupku. Inače će opet biti netko drugi kriv za sve u pravosuđu, a to su najčešće suci koji moraju raditi po lošim zakonima - kategoriča­n je Turudić.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia