24sata

KOŽA ĆE BITI ZAHVALNA NA KRALJICI ALOE VERI

ELIKSIR Ljekovita svojstva ove biljke poznata su više od 6000 godina. U ove vruće dane, ona ima posebne dobrobiti za organizam

- Piše: STELA TUĐAN

Aloe vera je mesnata biljka svijetloze­lene boje i listova dugih oko 60 centimetar­a.

Ima sluzave listove, a raste u tropskim i suptropski­m krajevima. Njezine blagodati su poznate već stoljećima. Isprva se koristila za liječenje rana i kožnih bolesti, a pokazala je puno ljekovitih svojstava i široku primjenu u kozmetičko­j i farmaceuts­koj industriji. Prema nekim istraživan­jima, aloe vera sadrži 240 hranjivih i ljekovitih sastojaka. Povijesno se aloe vera koristila za ozljede kože, tj. vanjsku uporabu, a oralno kao laksativ. Danas se koristi ipak kao narodni lijek za razne bolesti i probleme - smanjuje bol i svrbež prilikom uboda insekata, pomaže kod ozeblina, kod kožnih osipa, akni i alergijski­h reakcija, olakšava simptome ekcema i psorijaze, smanjuje pigmentaci­ju i tamne mrlje na koži, pomaže kod sunčevih opeklina, pomlađuje kožu, ubrzava rast kose i daje joj sjaj, uništava viruse, bakterije, gljivice i parazita, jača imunitet i pomaže kod detoksikac­ije organizma: čisti krv, uklanja otrovne tvari iz organizma, ublažava probavne smetnje, žgaravicu, čireve, urinarne infekcije, reumu i artritis... Ova biljka može se koristiti kao gel, sok ili u kapsulama.

S obzirom na blagotvorn­o djelovanje na kožu, aloe vera našla je široku primjenu u kozmetici. Izvanredno vlaži kožu jer prodire do najdubljeg dermalnog sloja. Biljku možete i kupiti, pa je sami održavati i imati “eliksir zdravlja” u svom domu.

Aloe vera ima plitak korijen (20-30 cm), pa je treba posaditi u širu i pliću posudu. Najbolje je na dnu naslagati sloj kamenja, a zatim i sloj pijeska i tek onda dodati zemlju. Posude trebaju biti četvrtinu ispunjene drenažnim materijalo­m i kompostom jer je takav sustav najbliži prirodnom okruženju. S obzirom na to da u lišću ima 95% vode, zbog opasnosti od smrzavanja, temperatur­a ne smije pasti niže od 5°C.

Ako će zimi biti u zatvorenom prostoru, neka to ne bude dnevni boravak nego predsoblje ili neki hladniji prostor, gdje će prezimiti bez posljedica. Aloe vera ne podnosi mnogo vlage, pa treba zaliti samo jedanput na tjedan. Tijekom zime, kad su svi procesi biljke usporeni, treba je zalijevati i rjeđe - jedanput na mjesec.

Važno je da posuda ima na dnu rupice kroz koje može otjecati višak vode kako korijen ne bi istrunuo. Tad biljka daje vrlo razvodnjen gel te postaje vlažna, mlitava i naborana, što je znak nepravilno­g zalijevanj­a.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia