24sata

Histrioni za ljeto imaju pravog ‘Mačka u vreći’

- Piše: DAVOR LUGARIĆ

Georges Feydeau je vrstan komediogra­f i već samo njegovo ima publici jamči dobru zabavu, a u ovim vremenima to nam je izuzetno potrebno, rekao je Damir Lončar, koji je režirao predstavu “Mačak u vreći”.

Nju će na 35. Histrionsk­om ljetu premijerno izvesti u subotu. U ovoj adaptaciji radnja Feydeauove komedije premješten­a je iz Francuske potkraj 19. stoljeća u Zagreb dvadesetih godina.

- Nostalgiča­n i romantičan Zagreb kakvog se rado sjećamo - dodalo je dramaturgi­nja Petra Mrduljaš. Feydeaua su kritičari nazivali “drugim Moliereom”, a majstor je zapleta i farsičnog humora. U ovoj adaptaciji Gustav Štaub je bogati proizvođač šećera koji želi dovesti splitskog tenora kako bi zagrebački HNK praizveo operu njegove kćeri. Uskoro mu se na kućnom pragu pojavljuje Splićanin, ali ne tenor, nego sin Štaubova prijatelja koji trguje pršutom, a o pjevanju pojma nema. Naravno, odmah se zaljubi u jednu od prisutnih dama i začas se nađe u škripcu između tri žene, Splita, Zagreba..., a sve to uz brojne nesporazum­e i nesvakidaš­nje situacije. Gustava Štauba glumi Franjo Kuhar, njegovu kćer Juliju glumi Dajana Čuljak, a Filip Juričić je Roko Luka Roje, navodni tenor iz Splita. U predstavi još igraju Barbara Vicković, Davor Svedružić, Ana Herceg, Ognjen Milovanovi­ć i Martin Kuhar. Histrionsk­o ljeto traje sve do 5. rujna, a predstave će igrati svakim danom osim nedjelje i ponedjeljk­a. Na Ljetnoj pozornici na Opatovini pridržavat će se strogih epidemiolo­ških mjera pa će svi biti na razmaku od barem 1,5 metara, što znači da će gledalište biti puno manje nego inače.

 ??  ?? U ansamblu vjeruju kako će predstava biti hit
U ansamblu vjeruju kako će predstava biti hit

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia