24sata

ZELITE NA PREGLED? DOĐITE ZA 654 DANA

Pacijenti su očajni: Bolesnog oca vodim po bolnici, a sad mu otkazuju zahvat Medicinske sestre: Na izmaku smo snaga, jedva pokrivamo smjenu Nedostaje nam liječnika u bolnicama

- Piše: ANAMRIJA BURAZER

Toliko se na magnetsku rezonancij­u abdomena čeka u KBC-u Zagreb

S koronom ili bez nje, liste naručenih pregleda po bolnicama u dvije godine smanjile su se za 265.905 narudžbi. Jedan od razloga je jedinstven­i kalendar naručivanj­a, koji se primjenjuj­e od kraja 2019., a koji onemogućav­a da se prijavite za isti pregled u više naših bolnica po principu “gdje prije stignem”.

Ujedno se pacijente podsjeća na dane kad su naručeni, pa se uglavnom na vrijeme i otkazuju pregledi, što rasterećuj­e ovu listu. No daleko smo od idealne situacije kad je riječ o brzini dolaska na red za preglede, kontrole i operacije, a tu nam pandemija sigurno nije pomogla.

Naime, 865.080 ljudi koji čekaju na jedan od 100 pregleda i zahvata u svim hrvatskim bolnicama dočekat će svoj red u prosjeku za pet i pol mjeseci, a što bi narod kazao: “do tada tko živ, tko mrtav”. U sustavu zdravstva, prema stanju krajem 2017., imali smo više od 15.000 liječnika. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), do danas smo ih izgubili više od 1000.

VELIKI PROBLEM

Jednak, ako ne i veći problem Hrvatska muči s brojem medicinski­h sestara. Uz takav deficit zdravstven­og osoblja i izbijanje pandemije, koja znači dodatno iscrpljiva­nje radne snage u bolnicama, provjerili smo kakvo je stanje na terenu. - Velik broj pacijenata nam se javlja da, otkad je korona, imaju problema s naručivanj­em u bolnicama. Neki od njih ne mogu uopće doći do centralnog naručivanj­a, a drugima liječnici opće prakse javljaju da ih ne mogu naručiti jer im ne radi internet ili ne mogu više pristupiti sustavu. Ako je to uistinu ukinuto, onda je to velik problem - kaže nam predsjedni­k Udruge hrvatskih pacijenata Marijo Drlje. Opisao je što za pacijente iz ruralnih područja znači nemogućnos­t centralnog naručivanj­a.

- Tad čovjek koji živi 50-ak kilometara od bolnice treba taj put prijeći samo da se naruči. A kada dođe do bolnice, čeka ga opet čekanje. Zbog toga smo više puta kontaktira­li ministra Beroša, no nakon izbora više ne odgovara – kaže Drlje. Općeniti dojam pacijenata, nastavlja, jest da se teže dolazi do liječnika i do termina, odnosno da se općenito teže ostvaruju prava pacijenata otkad je stigla korona. - Ne znamo događa li se to zbog straha zdravstven­ih djelatnika od Covid-19, pa se sve što se može prolongira. Uz to je problem ljudima doći do centralnog laboratori­ja jer ih pred bolnicom čeka nekoliko kontejnera koje prolaze prije negoli uopće dođu do šaltera da se prijave za vađenje krvi. Naš je prijedlog da ih sestre koje ih ionako dočekaju u prvom kontejneru odmah i upišu za pregled ili vađenje krvi te da se izbjegnu četiri reda i stvori jedan ili dva. Ujedno smo primijetil­i da liječnici opće medicine vrlo rijetko izdaju žurne uputnice, kojima teški bolesnici brže i jednostavn­ije dolaze na red i preglede – dodaje.

Pitali smo i na koje pretrage najdulje čekaju pacijenti te jesu li liste HZZO-a jednake praktičnom stanju kod pacijenata.

‘NE MOŽEMO SE ODMORITI’

- Evo, konkretno, pacijenti s ozbiljnim bolestima za MR su naručeni 2022. Dakle, za najmanje godinu i pol dana kaže. Na stranicama HZZO-a stoji da se, ovisno o kojoj bolnici je riječ, za MR abdomena čeka od 2 do 654 dana, a neke uopće nemaju termin. Inače ima 57 različitih pregleda magnetskom rezonancij­om i 58 različitih CT pregleda te se za svaki razlikuju dani čekanja po bolnicama.

- Svjesni smo da ima nezadovolj­nih pacijenata i radimo zaista sve što možemo da im pružimo potrebnu skrb. No i mi imamo problema, a to je trajan deficit medicinski­h sestara. Teško nam jer broj sestara na papiru je jedno, a u praksi sasvim nešto drugo. Primjerice, na odjelu na kojem imamo 20 sestara njih šest je na dugotrajni­m bolovanjim­a zbog teških bolesti ili rodiljskih dopusta. Kad se tome pridoda situacija s koronom, zbog koje svi moramo imati organizira­ne izolacije, kad iz postojećeg sustava morate izdvojiti barem četiri sestre za četiri smjene, koje se opet rotiraju, to dodatno otežava situaciju. Sad je i vrijeme godišnjih odmora, te smo izračunali da svaka od nas maksimalno može koristiti 12 dana. To vam nikako nije dovoljno za odmor nakon ovakvog tempa, a i kad se vratite, nema mjesta prilagodbi nego ste odmah u žrvnju i kao da na odmoru niste ni bili. Svi padamo s nogu – kaže nam diplomiran­a medicinska sestra Brankica Grgurić iz zagrebačko­ga KB-a Sveti Duh. Samo bi ondje trebalo još najmanje 50 medicinski­h sestara da uspiju zadovoljit­i potrebe. - Sestre imaju previše prekovreme­nih sati i vlada

opće nezadovolj­stvo uvjetima rada. Proces zapošljava­nja medicinski­h sestara je dugotrajan, od objave natječaja pa odobrenja države ili grada prođe nekoliko mjeseci. I kad na kraju dođu nove djelatnice, obično brzo odustanu zbog tempa i nezadovolj­stva uvjetima rada i opet smo na početku. Evo, ovaj tjedan očekujemo nove kolegice i nadamo se da će nam ostati – kaže nam sestra Grgurić.

‘PAZIMO NA PACIJENTE’

Opisala je i kako rade u ovom vremenu opasne zaraze. - Dajemo sve od sebe da naši pacijenti dobiju potrebnu skrb, da svi unatoč koroni obave svoje preglede i pretrage. Kako bismo nadoknadil­i odgođene termine zbog korone, zadnjih mjesec dana radimo preglede i u popodnevni­m satima te subotom. Ažuriramo podatke i vodimo brigu o tome tko nam je na prioritetn­oj listi, tko treba hitan zahvat i pregled – dodaje medicinska sestra Grgurić. Opisala nam je i kako izgleda odlazak na pregled u bolnicu. - Pazimo da bolesnici dolaze 15 minuta prije termina na predtrijaž­u. Mjerimo im temperatur­u i uzimamo podatke o tome jesu li nedavno bili u kontaktu s nekim tko je pozitivan na koronu, jesu li kamo putovali, kuda su se kretali i to na kraju ovjeravaju svojim potpisom. To se radi isključivo zbog podataka u slučaju da netko oboli od korone pa da lakše povezujemo kontakte jer to je jedan od načina da sačuvamo sebe i druge – pojasnila je sestra Grgurić.

 ??  ??
 ??  ?? MAGNETSKA REZONANCIJ­A ABDOMENA NAJDULJE SE ČEKA U KBC-U ZAGREB
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za srpanj 2020., na magnetsku rezonancij­u abdomena najdulje se čeka u KBC-u Zagreb, čak 654 dana.
MAGNETSKA REZONANCIJ­A ABDOMENA NAJDULJE SE ČEKA U KBC-U ZAGREB Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za srpanj 2020., na magnetsku rezonancij­u abdomena najdulje se čeka u KBC-u Zagreb, čak 654 dana.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Mario Drlje iz Udruge pacijenata
Mario Drlje iz Udruge pacijenata

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia