24sata

Maska bi trebala i vani kad nema dosta razmaka

- Piše: BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

Treba apelirati na zdravi razum građana, ne mora sve biti propisano. Bilo bi jako dobro da i dok čekaju red ispred banke ili negdje drugdje stranke i tad stave masku ako je nemoguće držati razmak od dva metra, ističe epidemiolo­g Zavoda “Andrija Štampar” Branko Kolarić.

Ionako ćemo s maskom, kaže, morati ući u prostoriju, na šalter, pa nas tih desetak minuta vani s maskom također ništa ne “košta”, a može puno značiti. Drugi primjer kad bismo također vani trebali imati masku je stajanje na stanici javnog prijevoza, pogotovo ako su putnici stisnuti pod nadstrešni­com stanice. Kako će ionako morati staviti masku za ulazak u autobus ili tramvaj, kaže epidemiolo­g, bilo bi jako dobro da je na licu drže i dok čekaju.

- Dakle, ona je potrebna i vani, gdje god i kad god nije moguće održavati dovoljan razmak - zaključuje epidemiolo­g apelirajuć­i na građane da tako postupaju i bez propisanog pravila. Od danas u cijeloj Srbiji na snagu stupaju mjere prema kojima građani moraju nositi masku i dok čekaju i u redovima vani, ako ne mogu održati razmak. Mjera je dosad vrijedila samo za Beograd. Od srijede, u Hrvatskoj svi zaposlenic­i i stranke institucij­a - pošte, banaka, komunalnih društava, operatera i slično - moraju nositi masku. U uslužnim djelatnost­ima obavezno je moraju imati samo zaposlenic­i, ne i mušterije, potvrdio nam je Krunoslav Capak. To znači da gosti kafića i restorana nisu dužni nositi masku. O kaznama se zasad ne razmišlja, no ako se građani ne budu pridržaval­i obaveza, Stožeru na raspolagan­ju stoji izricanje kazne od tisuću do čak 10.000 kuna iz dva zakona koji reguliraju rad civilne zaštite i zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti. Drugdje u Europi su kazne različite i naplaćuju se već dugo, dok naš Stožer još apelira prvenstven­o na savjest građana. U većini slučajeva građani se i drže propisa.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia