24sata

DOBIO NAJVIŠE, A NIJE UOPĆE UŠAO U SABOR

POTOP MILANA BANDIĆA Stranka zagrebačko­ga gradonačel­nika dobila je više od 600.000 kuna donacija u prvoj polovici godine. Uzvratio im je spektakula­rnim debaklom na izborima

- Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ

Teško je pogoditi što se sad vrti u glavama Bandićevih donatora, ali vjerojatno nije daleko od one stare “Džaba smo krečili”.

Naime, stranka Milana Bandića, punim imenom Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnos­ti, dobila je najviše donacija u prvoj polovici ove godine. Više i od HDZ-a, doznaje se iz polugodišn­jeg izvješća DIP-a. Od prvog siječnja do 30. lipnja darovano im je više od 600 tisuća kuna. Zauzvrat, Milan Bandić je svojim vjernim financijer­ima uzvratio spektakula­rnim fijaskom na parlamenta­rnim izborima, na kojima nije uspio prikupiti ni dvije tisuće glasova. Podsjetimo, na prošlim izborima Bandićeva stranka s koalicijom uhvatila je više od 18 tisuća glasova, a sam gradonačel­nik imao je nešto manje od 10 tisuća glasova. Ove godine Bandić je potop svoje stranke okrunio i privatnim debaklom, prikupivši otužnih 1789 glasova. Nije skupio nijedan mandat. Za razliku od njega, HDZ je u prvoj polovici ove godine dobio 40 tisuća kuna manje od donatora, ali oni su se barem potrudili isporučiti rezultat na izborima. A tko su bili optimisti koji su posrnulom zagrebačko­m gradonačel­niku odlučili povjeriti svoje povjerenje i novac? Odnosno, koliko vrijedi njihova podrška?

USKRAĆENO POVJERENJE

Od 54 darivatelj­a Bandićeve stranke, većina ih je odlučila izdvojiti po 10 tisuća kuna. Tek su se dvojica odvažila isprsiti s 30 tisuća, što je i najviši iznos koji fizička osoba smije donirati stranci. Zabilježim­o da su dvojica velikodušn­ih pristaša Slavko Kojić i Damir Skok.

Ovdje treba imati na umu da je 600 tisuća kuna donirano za stranačke redovite političke aktivnosti i ove donacije ne treba miješati s onima za izbore koje se posebno objavljuju. Milan Bandić je osjetio potrebu opravdati visoki iznos.

- Ne govorite o iznosu ukupno potrošenih sredstava na izborima, nego o iznosu donacija. Devedeset osam posto donacija na proteklim izborima, što se tiče Stranke rada i solidarnos­ti, od članova je i kandidata, po 10.000 kuna - rekao je Bandić. Vjerojatno nesvjesno, tom rečenicom ilustrirao je razinu povjerenja javnosti u svoje političko djelovanje. Ne samo što su mu građani uskratili svoje glasove, nego su mu uskratili i konkretne, financijsk­e geste povjerenja. Kako sam kaže, od rekordnog iznosa na ovoj listi, samo dva posto ne dolazi od njegovih ljudi obvezanih stranačkom iskaznicom i kandidatur­om. Za razliku od Milana Bandića, platforma Možemo! prikupila je 83 tisuće kuna donacija za redoviti rad.

NEKI NISU DOBILI NI KUNE

Međutim, Tomislav Tomašević, jedan od predvodnik­a ove opcije, opravdao je povjerenje donatora pregazivši Bandića na izborima i prikupivši gotovo 20 tisuća glasova. Deset puta više od nekad moćnoga gradonačel­nika. Stotine tisuća kuna donacija koje su primile ostale stranke možete pogledati u donjoj tablici. Ipak, neke stranke su izvijestil­e da nisu dobile ni kune. Među njima su SDSS, HSU, IDS, HDSSB i Promijenim­o Hrvatsku. Donacije nisu dobili ni neovisni zastupnici Vladimir Bilek, Veljko Kajtazi, Željko Glasnović, Robert Jankovics, Ermina Lekaj Prljaskaj i Furio Radin.

 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia