24sata

Redivna iz svemira

-

HRVATSKA

VIDLJIVI STE IZ SVEMIRA JER STE BLIZU ITALIJE, KOJA IMA SPECIFIČAN OBLIK, ALI I ZBOG BROJA VAŠIH OTOKA, KAŽE MARSHA

MARSHA IVINS ASTRONAUTK­INJA NASA-E PROVELA JE VIŠE OD 1300 SATI U SVEMIRU I BILA JE NA ČAK PET MISIJA. OD 2011. JE U MIROVINI

NA OVIM SNIMKAMA MOŽE SE VIDJETI JASNA PODJELA GRADA, KOJI DIJELI RIJEKA SAVA. MOGU SE VIDJETI I NEKE GRAĐEVINE

SA-u kao inženjerka te sam se zaposlila - rekla nam je Ivins. Astronautk­inja nam je opisala i kakav je osjećaj putovati svemirom te je li ju bilo strah.

IMAM PRIJATELJE U HRVATSKOJ

- Astronauti se nužno ne plaše i čini mi se da je to zastrašuju­će. Umjesto toga razumijemo opasnosti misije. Mnogo smo vremena potrošili na treninge i pripreme za stvari koje bi mogle poći po zlu, nad kojima imamo određenu kontrolu. Razumijemo da postoje rizici odlaska u svemir, ali spremni smo prihvatiti te rizike znajući da smo se za njih pripremili najbolje što možemo i da za određenu

KVARNER

JASAN PRIKAZ PRIRODNOG BOGATSTVA HRVATSKE. MNOGI OTOCI I IZRAZITA RAZVEDENOS­T OBALE S MNOŠTVOM PLAŽA

DUBROVNIK

STARA JEZGRA BISERA JADRANA JASNO SE VIDI I IZ SVEMIRA. MOŽE SE VIDJETI I KAKO JE GRAD OBLIKOVAN STARIM ZIDINAMA misiju, vjerujemo, vrijedi riskirati. Količina vremena koje zapravo provodimo u svemiru vrlo je mala u odnosu vrijeme trajanja obuka i usavršavan­ja. Kad je astronaut odabran za let, obuka za tu misiju traje od 12 do 18 mjeseci. Za misiju Međunarodn­e svemirske postaje obuka traje 3-4 godine. Svi astronauti moraju naučiti engleski i ruski - objasnila je Marsha.

Istaknula je kako je s mnogim Hrvatima ostala poslovno, ali i privatno u kontaktu.

- Upoznala sam neke od najboljih stručnjaka, ali i ljudi, na svim svojim putovanjim­a i stekla prijatelje - rekla je Marsha.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia